Bílá hora v Brně

Vápencový kopec s vynikajícím rozhledem nad městskou částí Židenice, přírodní památka a místo dělnických demonstrací


Na západě Brna nad městskou částí Židenice se zvedá nevysoký, avšak pozoruhodný kopec Bílá hora. Na jeho jižní straně se rozkládá step a lesostep s teplomilnými rostlinami a živočichy. Na konci 19. stol. Bílá hora proslula jako místo velkých demonstrací textilních dělníků, které vedl Josef Hybeš. Zajímavá je také úloha, kterou sehrál kopec ve II. světové válce. Dnes je Bílá hora častým cílem procházek a současně místem, odkud je vynikající výhled na Brno.

Brněnská městská část Židenice má ve svém znaku mj. dva bílé trojúhelníky. Jeden symbolizuje Židenický kopec s lesoparkem Akátky a druhý Bílou horu. Geologické podloží tvoří jurské vápence podobně jako na nedaleké Stránské skále.

Jméno získala Bílá hora pravděpodobně buď právě podle bílé barvy vápenců nebo podle zdejších kvetoucích stromů.

Brno na konci 19. století bylo proslulé textilním průmyslem, dokonce se mu říkalo Moravský Manchester. V Židenicích a okolí bydlelo mnoho dělníků z textilních továren. Občas demonstrovali za lepší pracovní podmínky, ale r. 1893 se sešli na Bílé hoře na politické manifestaci, kterou svolala sociální demokracie. Požadovali všeobecné volební právo. Na akci měl promluvit sociální demokrat Josef Hybeš, ale vládnoucí moc prostřednictvím četníků účastníky rozehnala.

Na připomenutí památné demonstrace byl kopec v l. 1951-92 zván Hybešovou horou a r. 1967 byl poblíž vrcholu postaven památník. Ještě před ním tam stál pomník Josefa Hybeše.

Pozoruhodnou úlohu sehrála Bílá hora na konci II. světové války. Boje při osvobozování Brna v dubnu 1945 byly velmi tvrdé a Sověti nasadili proti německým námořním dělům své námořní jednotky. Proč námořní? Inu proto, že na konci války už obě válčící strany, zejména pak Němci zoufale přesouvali jednotky, jak se dalo. Na Bílé hoře se zachovala německá pozorovatelna. Němci bránící Bílou horu se později stáhli do krytu u kostela v Gajdošově ulici. Když je Sověti objevili a zatýkali, jeden z nich neodložil zbraň a zastřelil sovětského majora. Ve znamení odplaty Sověti postříleli všechny Němce v krytu.

Památník z betonu stojí poblíž vrcholu dosud. Je ale notně poničený sprejery.

Od památníku je vynikající rozhled na Brno, ačkoli převýšení nad okolním terénem není nikterak výrazné, jen kolem 50 m. Jsou vidět všechny dominanty centra, např. Špilberk, Petrov, horizont lemují stavby v Kohoutovicích a nemocnice v Bohunicích, na jihu je vidět větší část průmyslové zóny na Černovické terase. K severu je výhled rušen stromy, ale můžeme spatřit paneláky v sídlišti Vinohrady a za nimi známou plošinu Hády s vysílačem a lomem.

Chráněné území na jižním úbočí Bílé hory si klade za cíl nedopustit devastaci přirozených stepních trávníků se zajímavou flórou a faunou. Na Bílé hoře roste např. růže malokvětá (Rosa micrantha) a hlaváč šedavý (Scabiosa canescens). Z živočichů možná objevíte měkkýše žitovku obilnou (Granaria frumentum).

Bílá hora je protkána stezkami s povrchem z hrubého asfaltu, které lákají k procházkám. Odrazující je stav památníku u vrcholu, skutečnost, že lavičky rozkradli nebo zničili bezdomovci a vandalové a také fakt, že na vrcholu soudě dle rozbitých lahví se docela často pořádají bujaré přírodní párty. Městská část Brno-Židenice hodlá lesopark na Bílé hoře rekonstruovat.

Podle:

http://brnensky.denik.cz/serialy/pamatnik-na-bile-hore-nesl-nekolik-let-spatne-datum-20120813.html, 3. 4. 2014







Umístění

GPS souřadnice

49°11'39.046"N, 16°39'34.422"E

Adresa

Brno-Židenice
Brno 636 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Židenice
Nadmořská výška
250 m.n.m. - 303 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha chráněného území je 0,65 ha. Vyhlášeno bylo r. 1991.
Kategorie chráněného území
Přírodní památka Bílá hora

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Brno-Židenice. Nezastavují tu rychlíky. Kdo přicestuje do Brna rychlíkem, vystoupí ve stanici Brno hlavní nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Hlavního nádraží jeďte buď tramvají č. 8 směr Líšeň, Mifkova do zastávky Bílá hora nebo odtud jeďte tramvají č. 9 na konečnou Juliánov.

Ze železniční stanice Brno-Židenice nebo ze Staré Osady jeďte autobusem 58 nebo 78 do zastávky Poliklinika Židenice (to je totéž jako jízda tramvají č. 9 na konečnou Juliánov) nebo jeďte autobusem 55 či 75 do zastávky Podlomní.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem jeďte do brněnské městské části Židenice a vůz zanechte u sokolovny (Sokec pod Bílendou) v ulici Slatinské.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí stejný pokyn jako pro osobní auta.

Přístup pěšky

Ze zastávky tramvají Bílá hora: jděte pěšinkami k vrcholu asi 500 m.

Ze zastávky tramvají Juliánov (dtto zastávka autobusů Poliklinika Židenice) jděte krátce smrem zpět do města, zahněte doleva do ulice Slatinské a tou jděte k sokolovně. Za ní doleva asfaltovou klikatou cestičkou vzhůru k vrcholu. Celkem asi 1 km.

Ze zastávky autobusů Podlomní jděte ulicí Sejkorovou k sokolovně a pak vzhůru na vrchol. Celkem asi 500 m.

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole doporučujeme přijet buď od sokolovny tak, jak radíme pěším nebo od severu od průmyslového areálu Malá Klajdovka v ulici Křtinské asfaltovými cestičkami vzhůru k vrcholu. Druhá varianta je méně namáhavá.

Poznámky pro vozíčkáře

Bílá hora je pro vozíčkáře s doprovodem dostupná nejlépe od severu po asfaltových cestičkách od areálu Malá Klajdovka v ulici Křtinské.

Rady a tipy

Kdo chce fotografovat Brno, měl by na Bílou horu přijít dopoledne.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu