Pomník Josefa Nimburského

V lese severně od Křtin se ukrývá na málo navštěvovaném místě vzpomínka na píseckého lesního hospodáře


Severně od Křtin se ukrývá v lese pomník Josefa Nimburského, který byl znám nikoli v Moravském krasu, ale poměrně daleko odsud, v Písku jako výborný lesní hospodář a tvůrce originální české kontrolní taxační metody. Pomník Josefu Nimburskému věnovali čeští lesníci v první etapě budování Lesnického Slavína. Protože Nimburský byl především taxátorem, bylo mu vybráno místo při hlavním rozdělovacím průseku. Poznamenejme, že tehdejší dělení lesa už dnes neplatí a pro hospodářské účely je les severně od Křtin dělen na základě lesních cest.

Pomník je tvořen obeliskem, okolo něhož byl kdysi na čtyřech kamenných sloupcích napnut bronzový řetěz s hranatými oky. Bronz lákal nenechavce a zmizel. Vzpomínka na Josefa Nimburského naštěstí ne.

Podle:

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovských lesů, Primus Praha, s. 54


Umístění

GPS souřadnice

49°18'37.408"N, 16°44'19.635"E

Adresa

Křtiny 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Křtiny
Nadmořská výška
502 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl vybudován r. 1929.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávkou je Adamov zastávka. Odsud je to pěšky po modré značce do Křtin cca 9 km a pak asi ještě 1 km na sever.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Velmi oblíbená a poměrně vytížená je linka autobusů 201 Brno-Židenice, žel. st. – Brno, Stará Osada – Křtiny – Jedovnice. Vystupte v zastávce Křtiny, Na Dědině. Z Adamova do Křtin anebo z Vyškova do Křtin se dostanete autobusem 157, ten ale na zastávku Na Dědině nejezdí.

Příjezd osobním autem, parkování

S osobním autem můžete zaparkovat v uličkách Na Dědině na severním okraji Křtin.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus musí účastníky zájezdu nechat vystoupit v prostoru Na Dědině na severním okraji Křtin a jet parkovat do středu městyse.

Přístup pěšky

Od autobusové zastávky Křtiny, Na Dědině jděte vzhůru k lesu. Při vstupu do lesa se cesta větví, dejte se tou cestou, která se vám jeví jako nejkvalitnější. Lesní cesta stoupá v několika obloucích, z nichž jeden je téměř protisměrný. Když od okraje lesa ujdete 870 m, dejte se na rozcestí prudce vpravo a po dalších 200 metrech při pozorném sledování terénu vpravo uvidíte pomník.

Příjezd na kole, parkování kol

K pomníku lze přístupovou cestou popisovanou pro pěší dojet i na horském kole.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je přístupové cesta nesjízdná.

Rady a tipy

Návštěvu pomníku doporučujeme spojit se vstupem do Křtinského lomu.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu