Kalečník

Orientačně významná křižovatka a odpočívadlo pod stejnojmenným kopcem mezi Hostěnicemi a Pozořicemi na zalesněném hřbetu, který je velice oblíben pěšími i cyklisty


Kalečník je název pro zalesněný hřbet a také pro rozcestí mezi Hostěnicemi, Pozořicemi a Olšany severovýchodně od Brna. V nevýrazném sedle na hřbetu, který je velmi oblíben cyklisty, se schází celkem 8 cest, většina jsou lesní asfaltky. Rozcestí disponuje dvěma přístřešky, mapou a informační tabulí.

Wiehlova studánka (Julius Wiehl byl lesníkem) se nachází jižně od rozcestí a obvykle v ní není dostatek vody, o zdroj nikdo nepečuje.

Během dne s pěkným počasím bývá na Kalečníku hodně rušno, protože sem jezdí velké množství cyklistů ze všech směrů.


Umístění

GPS souřadnice

49°14'51.904"N, 16°49'23.137"E

Adresa

Pozořice, Olšany 664 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pozořice, Olšany
Nadmořská výška
478 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Blažovice, ale začít návštěvu lesů na Kalečníku právě zde nepokládáme za praktické. Do popisovaného místa  je to daleko pěšky, lze jít jedině po silnicích, a proto dále uvádíme jako rozumný jen přístup autobusovou dopravou z Brna.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Brna, z ul. Úzká u hlavního nádraží jezdí do blízkých Pozořic autobus č. 702 směr Viničné Šumice, vystupte na zastávce Pozořice, Jezera. Pak pokračujte pěšky na rozcestí Červený kopec v lese při silnici na Hostěnice.

Z Brna, z ul. Úzká u hlavního nádraží jezdí do blízkých Hostěnic autobus č. 701. Vystupte na zastávce Hostěnice, obecní úřad. Jen některé spoje jedou přes kopec dál do Pozořic. Pak vystupte na zastávce Hostěnice, Červený kopec.

Z Rousínova, aut. st. můžete jet do blízkých Olšan a vystoupit na konečné autobusem 731.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Hostěnicích nebo v blízkosti autobusové zastávky Hostěnice, Červený kopec, ve Vítovicích nebo v Olšanech. Málokdo ví, že na Kalečník z některých směrů (např. po lesní asfaltce z Hostěnic) není zákaz vjezdu (stav z léta 2014). Dle názoru redakce je ale jen otázkou času, kdy se Kalečník pro motoristy uzavře.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování v Hostěnicích.

Přístup pěšky

Z Hostěnic: po lesní asfaltce, žlutá značka stále stoupá údolím mírně vzhůru 4,5 km.

Z rozcestí Červený kopec (mezi Hostěnicemi a Pozořicemi): po lesní asfaltce, "hřebenovka". Celkem asi 3,5 km.

Z Vítovic: do kopce (místy prudkého) po lesní asfaltce po červené značce. Celkem 4,5 km.

Z Olšan: po zelené značce lesními cestami. Cesta je velmi příjemná, asi 4 km. 
    

Příjezd na kole, parkování kol

Na Kalečníku se setkává osm lesních cest či silnic. Příjezdy z Hostěnic, z Vítovic, z rozcestí Červený kopec, z údolí Říčky a od severovýchodu ze silnice Bukovinka - Račice jsou asfaltové. Čtyři z těchto silnic jsou cykloturisticky značené čísly 507 a 5135.

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme přijet z Hostěnic autem (pokud vydrží stav z r. 2014 bez zákazu vjezdu) nebo si vzít doprovod a jet alespoň část trasy či s doprovodem přijet z rozcestí Červený kopec.

Rady a tipy

Přimlouváme se za to, aby motoristé na Kalečník nejezdili. Je to nádherný cykloturistický terén a auta v této oblasti nemají dle názoru redakce na Kalečníku co pohledávat.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu