Vrchol Jedle v Hořickém hřbetu

Orientační bod mezi Černou Horou a Blanskem


Jedle je jedním z nejvýše položených bodů v Hořickém hřbetu u Blanska. Plochý vrchol se nachází při lesní silničce, která směřuje podélně téměř celým hřbetem z Hořic do Černé Hory a vede po ní také zelená turistická značka a cyklotrasa zvaná Stezka Petra Bezruče. Zajímavostí je, že jedle na vrcholu téměř nerostou, jedinou jedli trochu většího vzrůstu jižně od vrcholu využili turisté-značkaři k upevnění rozcestníku. Ale další pozoruhodné dřeviny - douglasky tisolisté - roste poblíž vrcholu Jedle hodně. Nejmohutnější exemplář najdete přímo u silničky jižně od vrcholu. Strom je poškozen bleskem, ale je vitální.

Pokud vyrazíte na vrchol Jedle s očekáváním dalekého rozhledu, budete zklamáni. Ale jen kousek od hlavního vrcholu, na místě se souřadnicemi 49°23'10.258"N, 16°35'51.204"E je vynikající výhled k západu. Jděte kousek od hlavního vrcholu na jih, na prostorné křižovatce lesních cest odbočte na západ. Místo výhledu je pouhých 70 m od asfaltové "hřebenovky" a bude "fungovat", dokud paseka pod ním nezaroste lesem. A také sem stojí zajít kvůli tomu, že tu můžete obdivovat nádhernou skupinu statných douglasek.


Umístění

GPS souřadnice

49°23'14.080"N, 16°35'57.008"E

Adresa

Černá Hora 679 21

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Černá Hora
Nadmořská výška
562 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší  železniční stanicí vhodnou jako počátek výletu na Jedli, je Blansko-město, kde zastavují jen osobní vlaky, nebo Blansko, kde zastavují i rychlíky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší vsi Hořice, která je administrativně součástí Blanska a odkud vedou značené trasy na Jedli, jezdí některé spoje autobusu č. 152 na trase Blansko - Kuřim. Některé přitom jedou jen z Blanska, autobusového nádraží do Hořic, jiné jedou na celé trase Blansko - Kuřim závlekem přes Hořice a některé tento závlek vynechávají a zastavují jen v blízké Olešné.

Pokud chcete výlet začít ve Spešově, pak z Blanska jeďte autobusem č. 235 (směr Rájec-Jestřebí, Černá Hora, konečná Lubě nebo Lomnice), hustý provoz v pracovní dny, o víkendu málo spojů. Vystupte na zastávce Spešov.

A konečně výlet na Jedli můžete začít také v Černé Hoře, kam jezdí autobusové linka 162 z Kuřimi, 301 z Brna-Králova Pole, nádraží nebo 235 z Blanska.

Příjezd osobním autem, parkování

Ves Hořice je zapovězena automobilům. V celé vsi je zákaz zastavení, za zástavbou směrem k lesu je zákaz vjezdu, takže všichni řidiči musí parkovat ve směru od Olešné před vsí na odstavném parkovišti. Pokud chcete dál pokračovat do lesa, musíte vsí projít nebo ji obejít po polní cestě.

Ve Spešově jeďte podle místních ukazatelů ve směru ke koupališti, u něhož auto zanechte na přírodním parkovišti.

V Černé Hoře lze parkovat poblíž náměstí.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro parkování busu platí totéž, co pro auta.

Tip pro výlet: vyložte účastníky zájezdu v Hořicích nebo v Šebrově a jděte pěší výlet přes Jedli do Černé Hory, kde čeká autobus.

Přístup pěšky

Z Hořic jděte nejprve přes ves, pak k severu postupně po červené, modré a zelené značce. Většina trasy vede po lesní asfaltové silnici. Celkem 5 km.

Z Blanska-města, žel. zast. vede prudký výstup do Hořic po červené a zelené značce, můžete jít i výstupem severně od Hořic po modré. Dál viz popis z Hořic.

Ze Spešova, od koupaliště jděte polní cestou vzhůru a pak víceméně dobrodružným způsobem stále do prudkého kopce, např. podle azimutu. Celkem asi 2 km.

Ze Šebrova doporučujeme jít podle cyklistického značení Stezky Petra Bezruče, celkem asi 10 km. 

Z Černé Hory vede na Jedli zelená značka většinou po lesní asfaltové silnici. Celkem asi 4,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Hořický hřbet s vrcholem Jedle je ideálním terém pro kola a nemusejí být nutně horská. Les je protkán hustou sítí šotolinových nebo asfaltových lesních silnic. Jen na jízdu ze Šebrova doporučujeme horské kolo. Velmi pěkná, i když poněkud namáhavá je jízda z Černé Hory, také ze Šebrova, bez problémů je jízda z parkoviště u Hořic. Jízdu ze Spešova nahoru nedoporučujeme.

Poznámky pro vozíčkáře

Hřbet na trase Hořice - Jedle - Černá Hora zvládne také vozíčkář s fyzicky zdatným doprovodem. Opačný směr je příliš namáhavý.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu