Lesácká bouda a odpočívadlo na západním úpatí Jedle

Orientační a odpočinkové místo na cyklotrase 5221 u Blanska


Nedaleko rušné silnice I/35 Brno - Hradec Králové a současně poblíž lesní cesty, po níž vede cyklotrasa 5221 úpatím Hořického hřbetu západně od kopce zvaného Jedle, naleznou turisté zajímavé odpočinkové místo. U lesácké boudy. mimo cyklotrasu, na okraji paseky, se nenápadně krčí dvě turistická odpočívadla, která sem snad někdo dal "omylem". Nevede k nim ani od blízké lesní cesty pořádná komunikace. Bouda, odpočívadla a jejich okolí je na jaře nápadné mnoha rozkvetlými fialovými rostlinami, vlčím bobem mnoholistým. 

Umístění

GPS souřadnice

49°22'47.081"N, 16°34'52.780"E

Adresa

Černá Hora 679 21

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Černá Hora
Nadmořská výška
420 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

 Nejbližší dobře využitelnou železniční stanicí pro zahájení výletu do této oblasti, je Rájec-Jestřebí na trati Brno - Česká Třebová. Zastavují tu jen osobní vlaky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližším sídlem s autobusovou zastávkou je Závist. Jezdí sem linka 162 Boskovice - Kuřim a 301 Brno, Královo Pole, nádraží - Lysice - Kunštát - Bystré.

Příjezd osobním autem, parkování

Při  obou stranách silnice I/43 se nachází nedaleko popisovaného místa podlouhlé parkoviště (nejvyšší bod v kopci mezi Lipůvkou a Černou Horou nebo můžete auto nechat ve vesnici Závist. Kus cesty pak musíte ujít či ujet po rušné silnici.  Do lesa na cyklotrasu 5229 je pochopitelně zákaz vjezdu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro bus platí totéž, co pro auta.

Přístup pěšky

Z parkoviště ve vrcholu stoupání silnice I/43 nebo z vesnice Závist jděte k vrcholu stoupání, pak odbočte do lesa na lesní silnici (cyklotrasa 5229) a jděte k nejbližší pasece. Bouda s odpočívadly a pozoruhodným porostem vlčího bobu je vlevo.

Příjezd na kole, parkování kol

Parkoviště na vrcholu stoupání silnice I/43 nebo vesnice Závist mohou být skvělým začátkem pro cyklistický výlet do oblasti Hořického hřbetu s dominantním vrcholem Jedle. Poté, kdy minete lesáckou boudu a vystoupáte poměrně namáhavě na Hořický hřbet, budete odměněni jízdou po klidných asfaltových nebo šotolinových lesních silnicích bez provozu aut.

Poznámky pro vozíčkáře

Terén na západním úpatí Jedle není vzhledem k velkým převýšením vhodný pro vozíčkáře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu