Dolní mlýn u Veverské Bítýšky

Též Tejkalův mlýn, oblíbený cyklistický bufet, kempink a také sportovně rekreační zařízení

Kontaktní informace

+420 775 929 211
Oficiální stránky

Nedaleko Veverské Bítýšky stojí mezi poli a loukami poměrně velká budova bývalého vodního mlýna. Stavba spíše připomíná průmyslový areál a není nijak vzhledná ani architektonicky cenná, nicméně je dominantou krajiny. Dříve se mlýnu říkalo Dolní (Horním mlýnem byl mlýn Jarošův na Bílém potoce). Z jeho historie známe jen několik zpráv.  

Od 9. 11. 1911 vyráběl tzv. Dolní mlýn Hugo Tejkala elektrický proud pro Veverskou Bítýšku, a to dříve, než v mnohých větších obcích. Dodávky proudu byly ale natolik kolísavé, že se o mlýnu ustálilo místní rčení: "Tejkalova elektrika ve dne svítí, v noci bliká." Je známo jméno majitele z r. 1930 - byl jím Hugo Tejkal. Z tohoto roku je také znám údaj, že ve mlýně pracuje Francisova turbina. 

Za II. světové války a pak až do r. 1947 vedl mlýn Jan Nykl, rodák z Veverské Bítýšky. Ten se po absolvování obchodní akademie v Brně dostává do mlýna jako účetní. Zde se v l. 1933 – 1936 vyučil mlynářství a absolvuje závěrečnou zkouškou u Společenství mlynářů okresu Tišnovského. Za okupace majitel mlýna  Hugo Tejkal předává vedení podniku Janu Nyklovi. Důvodem předání mohl být věk pana Tejkala a jeho aktivní činnost v Sokole. Vzniká firma Jan Nykl, mlýn Veverská Bítýška, mlynář ve mlýně bydlí, r. 1940 uzavírá sňatek s Růženou Sedlákovou, dcerou řezníka z Veverských Knínic. Narodili se jim synové Jan a Pavel. 

Mlýn sestává z 5 budov, z nichž 4 jsou postaveny za sebou v jedné linii. Výroba mouky a bydlení kdysi bylo situováno pod jednou střechou. Na omítce hlavní budovy je velký mlynářský znak. 
Současný majitel stavbu částečně opravil. Provozuje sportovní areál (squash, posilovnu, saunu a infrasaunu). 
Sportovní areál má otevřeno Po-Pá 15-20, So-Ne 10-12, 17-20. 
Hned naproti mlýna je mezi řekou Svratkou a bývalým náhonem do mlýna situován kemp Hana. Je předurčen pro stanaře a karavanisty, kteří mají rádi klid. Diskotéky se tu nekonají. Kemp je otevřen V.-IX. 
Jen kousek odtud, v bufetu u silnice bývá v létě hodně rušno, protože sem jednak chodí obyvatelé kempu nakupovat a jednak se tu zastavuje velké množství cyklistů. Veverská Bítýška je jejich oblíbenou destinací. 


Podle:
http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/?paginator-page=214, 3. 10. 2018
campinghana.com, 5. 10. 2018



Umístění

GPS souřadnice

49°16'33.602"N, 16°27'12.386"E

Adresa

Dlouhá 398
Veverská Bítýška 664 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Veverská Bítýška
Nadmořská výška
230 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Kuřim na trati Brno - Havlíčkův Brod. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte ze žst Kuřim autobusem č. 312 směr Vevrerská Bítýška, Tišnov a vystupte na zastávce Veverská Bítýška, přístav. 

Z Brna jezdí do Veverské Bítýšky z přestupního uzlu Zoologická zahrada autobus č. 303. Ten však přijede do centra Veverské Bítýšky. Dál musíte dojít pěšky nebo dojet autobusem 312. (asi 1 km). 

Ke mlýnu se také můžete dopravit lodí. Plavba z přístavu Brno - Bystrc trvá více než hodinu. Vystupte na "konečné" zastávce Veverská Bítýška a přejděte přes most na druhý břeh, kde mlýn uvidíte. 

Příjezd osobním autem, parkování

Přímo u mlýna je rozlehlé parkoviště, menší je pak před autokempem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Přímo u mlýna je rozlehlé parkoviště. 

Přístup pěšky

 Okolo mlýna vede žlutá, zelená a červená turistická značka. Můžete přijít například z náměstí ve Veverské Bítýšce (asi 1 km).

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole můžete přijet např. z Veverské Bítýšky po asfaltovém chodníku podél řeky nebo po silnici. 

Poznámky pro vozíčkáře

Mlýn si vozíčkáři mohou zvenku prohlédnout, uvnitř budova není bez bariér. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu