Rybník a mokřady U Myslivny

Možnost koupání v krajině u Deblína (okres Brno-venkov), kde je podobných příležitostí nedostatek. Pod rybníkem je zachován mokřad.


Deblín je poměrně významnou obcí (přesně řečeno městysem) v okrese Brno-venkov. Jeho obyvatelé mají štěstí na přírodní krásy ve svém lesnatém okolí. Také se na rozdíl od obyvatel okolních obcí mohou vydat za koupáním nedaleko svého bydliště. 

Jižně od obce najdete u lesa a empírové myslivny hezký rybník, který vyhledávají místní i vzdálenější návštěvníci. Kromě nich o vody rybníka jeví zájem rybáři. Břehy jsou čisté, travnaté, volný čas lze trávit ve stínu stromů i na slunci. 

Louka pod rybníkem je částečně podmáčená a ekologové by z ní měli zcela určitě radost. Mokřad plní funkci stabilizátoru krajiny. I když je rozlohou nepatrný, byla by škoda jej ničit agrotechnickými zásahy. 

Z Deblína vede podél silnice k rybníku šotolinová cyklostezka, autem lze parkovat přímo u rybníka, ale počet míst pro stání aut je velmi omezen. Automobilisté mohou ale také stát na ploše mezi rybníkem a fotbalovým hřištěm. 

Západně od rybníka se můžete projít po lesnické naučné stezce. 


Umístění

GPS souřadnice

49°18'51.869"N, 16°19'56.942"E

Adresa

Deblín 664 75

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Deblín
Nadmořská výška
487 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vodní plocha rybníku má rozlohu asi 1,05 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře použitelné železniční stanice jsou Kuřim nebo Tišnov

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes Deblín jezdí dvě autobusové linky: 312 Tišnov - Deblín - Veverská Bítýška - Kuřim. V Kuřimi a Tišnově jsou návaznosti na vlaky na trati Brno - Havlíčkův Brod. 

Druhou linkou je č. 411 Velká Bíteš - Deblín - Úsuší. Obě linky jsou v provozu v pracovní dny i o víkendu. 

Vystupte na zastávce Deblín, myslivna. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze přímo u rybníka, prostor ke stání vozů je ale nevelký. Druhou možností ke stání je plocha jižně od rybníka směrem k fotbalovému hřišti (nutno jet odbočením 100 m po polní cestě)..  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může stát na ploše mezi rybníkem a fotbalovým hřištěm (nutno jet odbočením 100 m po polní cestě, kde busy s nízkým podvozkem mohou mít problém).

Přístup pěšky

Rybník najdete při silnici jižně od městyse Deblín. 

Příjezd na kole, parkování kol

K rybníku se dostanete např. z Deblína po šotolinové cyklostezce. Západně od rybníka je v lese síť lesních cest a silnic dobře využitelných pro rekreační jízdy. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pohyb u vody není možno absolvovat na vozíku. Vodní plochu si lze prohlédnout z místa, kde parkují automobily. Pokud byste chtěli jet okolo rybníku, pak si musíte vzít s sebou fyzicky zdatný doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu