Medvědárium na Městské hoře v Berouně

Medvědi z Večerníčků našli domov ve středočeském městě


Beroun se pyšní honosným znakem a praporem. Oběma vévodí medvěd. Toto zvíře v poslední době až do začátku 21. století nebylo ve městě ani v okolí možno spatřit, ale jak se na královské město sluší, situaci napravilo.

V Berouně těsně pod Městskou horou je k vidění v rozlehlé ohradě v malém parčíku medvěd. Jmenuje se Kuba, narodil se 13. ledna 2000 v Českém Krumlově tehdy čtrnáctiletým rodičům Kateřině a Vokovi. Medvědí máma se o něj a brášky Matěje a Vojtu odmítla starat, a proto je měl nejdříve v péči  medvědář Jan Černý. Proslulí jsou účinkováním ve Večerníčku "Méďové" filmaře Václava Chaloupka, který o medvědy pečoval a který je později městu Beroun daroval. Vojta zemřel v dubnu 2016, Matěj v dubnu 2023. Medvědi, kdysi roztomilí a hraví, byli mohutnými, dospělými kusy a vzbuzovali v návštěvnících spíše respekt než vzpomínky na seriál pro děti. V medvědáriu je bazének, "ložnice" a přípravna krmiva. Od návštěvníků je medvěd oddělen drátěným pletivem a dvěma elektrickými ohradníky, v nichž je instalováno napětí 6 000 V a 9 000 V. Provoz areálu stojí město kolem milionu korun ročně.

Péče o velká zvířata se městu marketingově vrací. U výběhu je často velký počet návštěvníků, vyplatilo se zde otevřít dětský koutek a stánek s občerstvením, medvěda si návštěvníci města spojují se značkou berounského piva, Medvědi jsou tradičním názvem pro místní hokejový klub.

Podle:

http://www.mesto-beroun.cz/turista/tipy-na-volny-cas/medvedarium-38.html, 3. 2. 2015

Informační tabule u medvědária, 19. 4. 2015

https://www.novinky.cz/domaci/426427-medvedi-bratri-kuba-a-matej-oslavili-sedmnacte-narozeniny.html, 13. 1. 2017


Umístění

GPS souřadnice

49°57'47.496"N, 14°3'58.774"E

Adresa

Beroun 266 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Beroun
Nadmořská výška
275 m.n.m.
Základní číselné údaje
Plocha medvědária je cca 0,25 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Beroun na křižovatce tratí Praha - Plzeň (přes Karlštejn), Beroun - Rakovník a Beroun - Praha-Smíchov (přes Rudnou). V Berouně zastavují osobní vlaky a rychlíky, vlaky vyšší kategorie nikoli.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

 Do Berouna se dostanete mnoha autobusy, např. z Prahy, Zličína, od stanice metra. Město je přirozeným centrem a konečnou stanicí pro velkou spoustu místních autobusů. Nejbližší zastávka k medvědáriu se jmenuje Beroun, U ZelenýchBeroun, Plzeňská brána. 

Příjezd osobním autem, parkování

Rozumné parkoviště v těsné blízkosti medvědária není. Zkusit štěstí můžete v ulici profesora Urbana (odsud je to pěšky nejblíž, cca 100 - 200 metrů) nebo poblíž centra u polikliniky (odsud stoupejte cca 300 m na Městskou horu).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Průvodce zájezdu může např. nechat účastníky vystoupit na křižovatce ulic Profesora Urbana a Za Městskou horou a poslat parkovat vůz k hypermarketům u dálniční křižovatky.

Přístup pěšky

Ze železniční stanice Beroun: jděte přes lávku nad říčkou Litavkou do centra na Husovo náměstí a pak viz dále.

Z Husova náměstí: jděte Plzeňskou branou, za ní mírně vpravo, přejděte přes rušnou komunikaci (třída Politických vězňů) a okolo parkoviště u polikliniky stoupejte lesoparkem až téměř k vrcholu Městské hory.  Celkem ze železniční stanice cca 1,2 km, z Husova náměstí cca 500 m.

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice severně od medvědária jsou pro cyklisty běžně sjízdné, tudy doporučujeme přijet.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář si musí vzít doprovod pro strmější příjezd ulicí Alšovou od ulice profesora Urbana, pohyb okolo medvědária vyžaduje doprovod také, ale není to nijak komplikované.

Rady a tipy

     Navštivte také rozhlednu na Městské hoře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu