Senotín

Malebná vesnička v České Kanadě


Malebná vesnička Senotín uprostřed České Kanady je osídlena především chalupáři, kteří ji v poslední době zachránili a neustále zvelebují. Přitom dnešní nepatrná velikost vsi vůbec neodpovídá významu, který měla dříve. Blízké hornické vsi Hůrka byla r. 1637 byla udělena městská privilegia. V 16. a 17. stol. se v Senotíně těžilo stříbro a pyrit. Ve 20. století se tu uvažovalo o těžbě uranu. Nejen dolování, ale i další odvětví tu bylo v rozkvětu – sklárny. To bylo v 16. století. R. 1560 zde opakovaně arcikníže Ferdinand zakoupil červené a žluté sklenice.

Co návštěvníka Senotína bez přehánění na první pohled upoutá, je soulad místních stavení s přírodou. Mnoho usedlostí je přitom památkově velmi hodnotných, např. osamělý klasicistní dům na severním konci vsi datovaný letopočtem 1838, ale také čp. 2, 5, 8, 10, 29, 30 a č.e. 03 a 09. Okolo jednotlivých domů jsou rozsáhlé zahrady a louky, v horní (severní) části vsi roste několik lip, které by si zasluhovaly vyhlášení za památné, jen kdyby je na tak odlehlém místě našli ochránci přírody. Určitě stojí za povšimnutí, že první je "jednoduchá", další je "dvoják" a vedle nich roste lípa "troják".  Hospodyňky mají na svých parapetech i na záhoncích trsy květin, které jako kdyby  vypadly z oka květinám v sousedním nablýskaném Rakousku. Senotín s památkově cennými statky, kostelíčkem, kapličkou  a se sedmi  rybníky, z nichž některé jsou porostlé stulíkem, stojí za malou zklidňující procházku.

Jeden kilometr ode vsi na osamoceném místě je malé nádraží Senotín na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice, přesně řečeno na jednom z nejvýše položených míst této trati. Motorové a parní vlaky jsou další perlou této části České Kanady.

Na katastru vesnice u železniční zastávky je ukryt rybník Skalák, chráněné území.

Podle:

Naučná tabule ve středu vsi Senotín, 9. 8. 2014

http://www.novabystrice.cz/pamatky-v-okoli-nove-bystrice-smer-kunzak/d-2857, 24. 10. 2014






Umístění

GPS souřadnice

49°3'50.447"N, 15°8'42.933"E

Adresa

Senotín
Nová Bystřice 378 33

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Senotín
Nadmořská výška
645 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Poblíž vsi Senotín je na kopci železniční zastávka Senotín. Vede sem úzkorozchodná trať Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Její provoz je v létě poměrně častý, mimo sezónu a v zimě jezdí jen menší frekvence spojů. Do vsi se ze zastávky dostanete pěšky 1 km po silnici.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Senotína vede trasa jediné autobusové linky, a to z Nové Bystřice. Jezdí jen několik spojů, a to pouze v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Do Senotína se bez problémů dostanete autem. Parkoviště tu sice oficiálně není, ale zanechat vůz můžete např. u kostela.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat např. u kostela, jinde je málo místa.

Přístup pěšky

Přes Senotín vede žlutá turistická značka Blažejov - Landštejn, která má u Senotína velmi krásné lesní a luční úseky, ale jinde často vede zbytečně dlouho po silnici.

Příjezd na kole, parkování kol

Přes Senotín vede cyklotrasa 1117, která protíná střední část České Kanady zhruba rovnoběžkovým směrem. Senotín kupodivu nepatří k příliš frekventovaným průjezdním místům cyklistů.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s fyzicky zdatným doprovodem si může prohlédnout celou vesnici. Doporučujeme.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu