Bambitka

Instalace kovové zbraně v nadživotní velikosti u Graselovy sluje v krajině České Kanady


V blízkosti Graselovy sluje na mohutném žulovém balvanu v létě roku 2010 instalovali autoři Vladan Kolář a Karel Přáda poměrně neobvyklý objekt "Kovová bambitka v nadživotní velikosti" jako připomínku na život brutálního lumpa Johanna Georga Grasela. Bambitku najdete v lese při Graselově stezce Slavonice – Český Rudolec – Dolní Bolíkov severně od rybníka Velký Troubný.

Až tudy půjdete v létě, zejména pak s malými dětmi, dopřejte si pro návštěvu tohoto místa dostatek času. V lese zde totiž roste velké množství borůvek.

Podle:

http://grasel.eu/graselova-bambitka, 23. 9. 2014


Umístění

GPS souřadnice

49°2'0.282"N, 15°18'23.219"E

Adresa

Slavonice 378 81

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Vlastkovec
Nadmořská výška
646 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Slavonice.  Je konečnou stanicí na železniční trati z Kostelce u Jihlavy. Do Kostelce se lze dostat přímými vlaky na trase Brno - Jihlava - České Budějovice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici, která vede poblíž, nejezdí žádné autobusové spoje, do nejbližší vsi Stálkov jezdí některé spoje autobusové linky Slavonice - Jindřichův Hradec. Jejich frekvence je ale velmi nízká, obvykle 3 až 4 páry ve všední dny, o víkendech nic.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte ze Stálkova po silnici směrem na severovýchod a zaparkujte v lese na křižovatce u velkého kříže. Pak pokračujte podle popisu pro cestu pěšky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na křižovatce silnic u kříže asi 200 m od rybníka není dostatek místa a také samotná silnice je velmi úzká, nikoli však nesjízdná. Doporučujeme buď parkovat ve Stálkově a zbytek cesty dojít pěšky anebo účastníky zájezdu nechat vystoupit na rozcestí o velkého kříže (viz parkování autem) a vrátit se pro ně po uskutečnění obhlídky na totéž místo.

Přístup pěšky

Z křižovatky lesních silnic u velkého kříže severovýchodně od Stálkova: jděte 700 m po silnici označené zákazem vjezdu a pak pokračujte doleva do mírného kopce po stezce označené bílým G ve žlutém a hnědém poli (Graselova stezka). Celkem asi 900 m.

Ze Stálkova: jděte asi 2 km k rybníku Velký Troubný po žluté značce, východně od Velkého Troubného rybníku odbočte k severu na Graselovu stezku. Celkem asi 2,2 km.

Na Graselově stezce se dívejte pozorně okolo sebe. Bambitka je kousek ve směru k severu od cesty na žulovém skalisku, lze jí snadno přehlédnout.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta ze Stálkova na severovýchod vede nejprve po asfaltu, u křižovatky v lese u velkého kříže odbočte vpravo na lesní asfaltku, 700 m od kříže nahoru do lesa po lesní cestě. Závěr jen pro horská kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Závěrečný úsek je pro vozíčkáře nesjízdný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu