Sole Felsen Bad v Gmündu

Jedinečný akvapark a wellness provoz v městě na rakousko-českých hranicích

Kontaktní informace

+43 (0)2 852 202 030
Oficiální stránky
info@sole-felsen-bad.at

Areál akvaparku, wellness provozu, campingu a hotelu v Gmündu patří k nejhezčím, nejrozlehlejším a přitom k nejpříjemnějším v Rakousku. Je velmi dobře dostupný pro Čechy, neboť byl postaven jižně od města, které těsně sousedí s Českými Velenicemi. Pokud navíc připočteme poměrně příznivé ceny a fakt, že část personálu tvoří rodilí Češi, pak není divu, že pobyt v Sole Felsen Badu vyhledávají sice zejména německy mluvící hosté, ale Češi tvoří významnou část  návštěvníků.

Základem areálu je obrovská hala, jejíž klenutá střecha je vyrobena z mohutných lepených nosníků a která volně navazuje na jižněji stojící hotel. Světlo do haly, která ukrývá především Svět koupání, prostupuje od rybníku Aßangteich, jež je součástí areálu. Camping je oddělen plotem, najdete jej severně od hlavní budovy. Přesto, že hlavní hala je velmi robustní a zevnitř působí mohutně, zvně činí naprosto nenápadný dojem a nedává tušit, jak rozlehlý "svět" je ukryt pod ní.

Rakouské lázeňské komplexy jsou obvykle rozděleny na několik zón, v němčině "světů" (Welt). Nejinak je tomu i v Gmündu. Pojďme si jednotlivé části projít.

Hned u pokladny se musíte rozhodnout, kolik hodin hodláte uvnitř strávit (dvě, čtyři, celodenní vstup) a zda budete chtít čas trávit jen ve Světě koupání (Badewelt) nebo zda bude chtít kromě Světa koupání jít též do Saunového světa (Saunawelt). Podotkněme, že děti do 12 let smí do Světa koupání jen s doprovodem alespoň jednoho dospělého a že osoby mladší 16 let smí do Saunového světa též jen v doprovodu alespoň jednoho dospělého. Též podotkněme, že pokud jste běžně zvyklí navštěvovat rozsáhlé akvaparky, pak vám dvě hodiny nebudou stačit. Pokud jste v oboru "začátečníci", volte vstup jen na dvě hodiny, ale moc se u vchodu a v šatnách nezdržujte, ať si koupání či saunování užijete. Dovnitř doporučujeme vzít si bazénovou obuv, ručník a plavky. Do saun si berte ručník co nejdelší. Řada hostů po areálu chodí v županu. Tašku s osobními věcmi si můžete vzít dovnitř s sebou.

U pokladen obdržíte čip a pokud jdete do saun, pak též rozpoznávací náramek. Přes turnikety se dostanete do šaten a to už vám "běží čas". Pokud ten překročíte, doplatíte příslušný obnos v automatu ještě před opuštěním areálu. Případné překročení vám ohlásí tentýž turniket při cestě zpět.

V šatnách si vyhlédnete jakoukoli volnou skříňku, zamknete si osobní věci a klíč si navléknete na ruku. Okolo sprch a WC následuje vstup do modrého Světa koupání.

Voda v bazénech obsahuje různé množství soli z Bad Ischlu. Slaná voda  má působit blahodárně na vzhled pokožky, stabilizuje krevní oběh a snižuje krevní tlak. Pro malé děti je určen malý bazének se skluzavkou hned u vchodu vpravo. Ostatní a dospělí relaxují v dalších prostorách.

U každé části bazénu je napsáno, jaké množství soli voda obsahuje a jakou má teplotu. Je to od 1,5 % do 3 % soli a od 30°C do 34°C. V bazénech se ukrývají různé masážní trysky, vodní hřiby, masážní lehátka. V jednom místě je voda poháněna do kruhu a tvoří protiproud či jinak řečeno "řeku", kterou vyhledávají hlavně děti. Na ně zejména čeká v poměrně odlehlé části areálu 55 m dlouhý krytý tobogán. Vlevo od hlavního vstupu si můžete kondičně zaplavat ve velkoryse pojatém 25 m dlouhém bazénu.

Na jednom místě  lze z vnitřních bazénů proplavat ven a pokračovat v relaxaci ve vodě pod širou oblohou bez ohledu na momentálně panující teplotu vzduchu. Za mrazivého počasí a večer je to úžasný pocit. Naopak v létě řada návštěvníků propluje ven a opaluje se na lehátkách. Také je možno přímo z areálu vlézt přes trávník do rybníka a plavat v něm.

V rámci vstupného se několikrát denně ve vnitřním bazénu koná lekce vodní gymnastiky.

Pokud dostanete žízeň či hlad, můžete je zahnat v restauraci či u baru. Platí se hotově.

Pokud jste si zaplatili pobyt v oranžovém Saunovém světě, pak vás z Vodního světa sem nasměruje výrazný nápis nad vchodem. Saunový svět je určen jako FKK, plavky si návštěvníci odkládají obvykle po průchodu restaurací. Pro uložení cenností můžete malou skříňku se zálohou na jedno euro.

Saunový svět v Gmündu patří k nejhezčím a nejpromyšlenějším v Rakousku.

Pokud jste v saunování začátečníci, doporučujeme zvolit z velkého množství saun nejdříve ty s nižšími teplotami a nechodit ihned na saunové ceremoniály. Doporučujeme také, pokud jste v tak rozsáhlém areálu poprvé, chovat se zhruba taktéž, jako ostatní. Mezi saunami hosté obvykle přecházejí zakryti ručníkem nebo oděni v županu. Do suchých saun si berte ručník s sebou a sedněte či lehněte si na něj. Pokud se chcete zúčastnit některého ze saunových ceremoniálů (nálevů), prostudujte si jejich rozpis a přijďte do příslušné sauny s mírným předstihem. V sauně vydržte takovou dobu, která je tělu příjemná, pak tělo ochlaďte ve sprše nebo v bazénku. A nyní k jednotlivým saunám a atrakcím podrobněji. Nejdříve atrakce a sauny uvnitř.   

Achátová sauna (Achatsauna) 80°C

Křišťálová sauna (Kristallsauna) 95°C

Borovicová sauna (Zirbensauna) 60°C

Borovicovou doporučujeme na úvodní prohřátí. V Křišťálové se konají některé nálevy s velmi vysokými teplotami. Připravte se na opravdový "nářez".

Parní sauna (Dampf-Grotte) 48°C. Zde se obvykle dvakrát denně koná ceremoniál potírání bahnem z Mrtvého moře (Black Mud - za příplatek).

Odpočinková skalní místnost (Felsen Hamam)

Uvnitř areálu je ještě umístěna skupina sprch, ledový bazének, vyvíječ ledu, relaxační laguna, vířivka a bar s restaurací.

A teď projděme ven.

Nejdříve hostův zrak spočine na nádherné ploše rybníka, kterou někteří návštěvníci Saunového světa využívají k plavání či ochlazení. Zvlášť zajímavé je to za sněhové pokrývky. Vlevo venku pokračuje další částí relaxační laguna. Lze do ní proplavat vnitřkem nebo se ponořit venku. Ale hlavními atrakcemi jsou opět sauny.

Solná sauna (Salzsauna) 90°C je nejdále od východu ven.

Sněžná komora, v níž padá umělý sníh. Slouží k ochlazování rozpáleného těla. 

Infrakabina (Infrarotkabine) je umístěna v zadní části venkovního areálu.

Lesní sauna (Waldsauna) 50°C - 90°C a Panoramatická sauna (Panoramasauna) 50°C - 80°C vpravo venku nahoře  patří k nejlepším v Gmündu. Jsou neobyčejně prostorné, z obou se nabízí jedinečný výhled na rybník a v nich si patrně nejlépe vychutnáte saunové ceremoniály.

Ve venkovní části areálu se návštěvníci po saunování mohou osvěžit  v různých druzích sprch, u lesní sauny se mohou polévat vodou ze džberu. Nad saunami i vedle nich byla vždy vystavěna velkorysá odpočinková místnost.

Pokud se rádi bavíte saunovými ceremoniály, doporučujeme vyzkoušet potírání solí, medem, různé ovocné vůně nebo večerní ceremoniál, kdy saunový mistr nechává u uší návštěvníků rozeznívat tibetské mísy a zvony.

Provoz Sole Felsen Bad dále nabízí různé masáže, pobyty ve dvou, tzv. balíčky, slevy pro hosty nad 55 let a slevy pro velké skupiny či rodinné vstupné.

Základní otevírací doba je obvykle od neděle do čtvrtku od 9 do 22 hod, v pátek a v sobotu do 23 hod. O svátcích je otevřeno.

    
    

    







Umístění

GPS souřadnice

48°45'27.168"N 14°59'28.064"E

Adresa

Albrechtserstr. 12
Gmünd A-3950

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Gmünd
Nadmořská výška
500 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Z Českých Budějovic, Z Veselí nad Lužnicí nebo z Vídně můžete přijet vlakem do stanice Gmünd.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

U areálu je zastávka autobusů Gmünd NÖ Sole-Felsen-Bad. Jízdní řád http://www.postbus.at/de/.

Příjezd osobním autem, parkování

Jižně od centra Gmündu vede silnice B41. Je zde kruhový objezd nazvaný Gmünd-Mitte, na němž jsou umístěny ukazatele k Sole Felsen Bad. Je to též z kruhového objezdu směr Waldenstein, tedy dále na jih od centra asi 300 m. Před areálem je velmi prostorné parkoviště P1. V případě, že by nestačilo pojmout auta návštěvníků, museli byste parkovat na ploše P2.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může stát na parkovišti před areálem.

Přístup pěšky

Z centra Gmündu jděte na jih okolo železniční stanice a pak přes železniční trať do ulice Albrechtserstrasse a po ní jděte ke kruhovému objezdu na okraji města a dále na jih.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz cesta pěšky. Před areálem je možno kola zaparkovat, hlídané parkoviště tu ale není.

Poznámky pro vozíčkáře

Do areálu se slevou mohou i vozíčkáři, doprovod u mladistvých a dětí  jde zdarma. Atrakce a bazény ale nejsou osobám se ztíženou možností pohybu přizpůsobeny.

Rady a tipy

Hosté hotelu mají první a poslední den pobytu vstup do areálu zdarma, hosté kempinku mají na vstup slevy.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu