Struha u Kunžaku

Orientačně důležité místo v lese ve skalnatém údolí v České Kanadě


V lesích mezi Kunžakem a Kaprounem najdeme několik krajinářsky půvabných míst. V lesích tu potkáte osamělé žulové balvany i skupiny skal. Mezi kopci se vinou příjemná údolí s mokřady. Lesy jsou protkány stezkami, které využívají turisté, cyklisté i sběrači hub a borůvek. Osou území je potok Struha a jeho přítoky, zvláště pak potok tekoucí od Vysokého kamene na východ údolím, kterému místní říkají Vlčí jáma. Na rozcestí modré a červené značky si tu můžete odpočinout na lavičce nebo obdivovat okolní menší skály. Především je tu ticho a možnost v klidu naplánovat další cestu.

Umístění

GPS souřadnice

49°5'30.082"N, 15°11'51.919"E

Adresa

Mosty
Kunžak 378 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mosty, Kunžak
Nadmořská výška
620 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka je na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Jmenuje se Kaproun. Je kuriózní, jako provoz na celé trati, viz samostatné heslo.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusu se jmenuje Kunžak, Kaproun, háj., rozuměj hájovna. Ta je také kuriózní, protože na ní zastavuje jeden (!) spoj denně, a to jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud chcete navštívit oblast lesů okolo potoka Struha, doporučujeme auto zanechat bud v osadě Jitra při silnici Kunžak - Terezín anebo na křižovatce silnice II/151 mezi Kunžakem a Kaprounem v lese. Také se tu protínají cyklotrasy 1116 a 1119.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro autobusový zájezd jsou parkovací místa uvedená pro auta nevhodná. Bus může parkovat jedině v Kunžaku, na výše uvedených místech může nechat účastníky zájezdu jen vystoupit či nastoupit.

Přístup pěšky

Z osady Jitra: jděte nejdříve po červené značce k jihu, cestou minete mj. příjemnou loveckou chatu s možností úkrytu před deštěm, pak odbočte doprava do údolí po modré. Celkem asi 2,5 km.

Z lesní křižovatky cyklotras 1116 a 1119 na silnici jižně od Kunžaku: jděte po lesní cestě, na níž je vedena také cyklotrasa 1119 k východu. Po serpentině sejděte do údolí a pokračujte proti toku potoka po červené značce. Celkem asi 2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Lesy jižně od Kunžaku patří k cyklisticky nejhezčím a nejoblíbenějším  partiím Česka. Zrovna údolí Struhy ale pro kola vhodné není, i když např. jízda po modré značce určitý typ bikerů - terénních jezdců nadchne. Vhodnost jízdy údolím nejlépe posoudíte podle fotogalerie. Vždy buďte ohleduplní k pěším.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není v údolí Struhy vhodný terén.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu