Zvůle

Známý, turisty masivně vyhledávaný rybník s výborným koupáním

Kontaktní informace


Poznámky

Vesnice Zvůle nemá vlastní katastrální území.

První písemné zmínky o Zvůli (osadě, která byla osvobozena od dávek roboty, právnický pojem byl zvóle) pocházejí z doby kolem roku 1526, kdy se v kronikách objevuje popis přeložení poštovní trasy. Dříve byla trasa Wien – Praha vedena přes Novou Bystřici a Jindřichův Hradec, ale byl tu přepaden císařský posel, proto nové (asi bezpečnější) trasování nařídil císař Ferdinand I. přes Slavonice, Zvůli, Valtínov a Kunžak i za cenu nákladného budování mostů přes močály právě u Zvůle. Rybník, jak uvádíme výše, byl vybudován Krajíři z Krajku r. 1571. Můžeme spekulovat, že v jeho blízkosti stálo stavení porybného nebo panského lesního správce. Později přibyly domky lesních dělníků.

R. 1783 byla postavena myslivna, původně dřevěná, r. 1811 byla postavena kamenná a cihlová, dnes je to stavení čp. 10. Kaple byla postavena a vysvěcena r. 1904. Za II. svět. války z ní byl odvezen zvon a nový nebyl doposud nainstalován. Naproti kapli roste Švehlova lípa, zasazená ve 30. letech 20. stol. na počest tehdejšího ministerského předsedy.

Rybník Zvůle je jednou z mála vodních ploch České Kanady, která je plně využívána k rekreačním účelům. Několik stálých obyvatel osady Zvůle se v teplém létě rozroste o stovky až tisíce obyvatel kempu ze stanů i chatek. Kemp je poměrně „přírodní“ s blízkostí lesa, borůvek a žulových skalních útvarů. Milovníci české „klasické“ dovolené s čistým koupáním, běžným občerstvením a malou travnatou pláží budou spokojeni. Milovníci samoty a klidu budou zděšeni množstvím stanů a parkujících aut a pojedou jinam.

Podle:

Informační cedule v osadě Zvůle, 2. 8. 2014





Umístění

GPS souřadnice

49°5'43.869"N, 15°14'16.129"E (pláž)

Adresa

Mosty
Kunžak 378 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mosty
Nadmořská výška
640 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vodní plocha měří 10 ha, rybník postaven r. 1571.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do zastávky Dačice-město na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice nebo do stanice Kunžak-Lomy na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. V obou případech vás čeká další přesun pěšky nebo autobusem. Z Jindřichova Hradce je lepší jet autobusem rovnou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do osady Zvůle nejezdí žádný autobus. Do blízkých Mostů (2 km) jezdí spoje z autobusového nádraží z Dačic nebo z Jindřichova Hradce, samozřejmě i z Kunžaku, kde mj. zastavují dálkové spoje Brno - České Budějovice. Intervaly mezi spoji činí 1 až 2 hodiny. Dostanete se sem ale jen v pracovní dny. Nejbližší zastávka se jmenuje Kunžak, Mosty.

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud si přijedete v mimosezónní době na Zvůli prohlédnout krajinu, budete překvapeni, jak příjemně v osadě zaparkujete. V horkých letních dnech je na Zvůli auty ucpaná hráz i blízké plochy. Doporučujeme přijet brzy ráno.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem na Zvůli nejezděte. Nemuseli byste se v osadě otočit.

Přístup pěšky

Z Mostů: jděte nejdříve po silnici směr Dačice, pak zabočte doprava k jihu po místní silnici. Celkem asi 2 km.
Okolo jižního břehu rybníka Zvůle vede červená turistická značka, která prochází téměř celou Českou Kanadou. Např. z Kaprouna je to sem po této značce asi 7 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Většina lesních silnic je v okolí dobře sjízdná na kole. Proto je Zvůle jednou z nejoblíbenějších destinací pro cyklisty v celé ČR.

Poznámky pro vozíčkáře

Pohyb po osadě je pro vozíčkáře s doprovodem možný, někdy mírně obtížný. K vodě rybníka na severním břehu se vozíčkář s doprovodem dostane, ale musí očekávat obtíže.

Rady a tipy

Vydejte se od rybníka např. ke skalám u osady Terezín.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu