Jalovce u Kunžaku

Překvapivě zajímavý ostrůvek keřů mezi lesy a zemědělskou krajinou na Jindřichohradecku


Nedaleko jihočeského Kunžaku si můžete udělat představu o tom, jak vypadala zdejší krajina před nástupem masívního zemědělského využívání. Místní lidé pěstovali brambory, len, pásli ovce, krávy a kozy. Půda nebyla nijak vykořisťována. Na mezích a v remízcích hojně rostly různé keře a jalovce, které se tu, uprostřed luk a polí, jakoby zázrakem zachovaly. Pravda, chráněné území s jalovci u Kunžaku nemá žádnou obrovskou rozlohu, spíše se jedná o miniaturu, ale vycházka k němu je pro milovníky přírody zážitkem.

Vyjít je třeba po polní cestě, která západně od Kunžaku odbočuje vpravo z rušné silnice mířící na Jindřichův Hradec. A zatímco ruch aut se vzdaluje, přibývá známek přírodních vlivů. Meze jsou zarostlé keři, okolo cesty se rozprostírá několik občasně udržovaných sadů. Projdete okolo hezkého rybníčku a přes louku se vydáte k přírodní památce.

Rostou tu jalovce všech možných forem, nízké i vysoké, pod nimi objevíte všelijaké byliny i jiné stromy, např. třešeň ptačí, břízy, jeřabiny. Teď už si jen odmyslet nedalekou silnici a pohledy na vzdálená elektrická vedení, místo nich se zasnít a vidět pasoucí se dobytek a jsme třeba o sto let zpět.

Ke kunžackým jalovcům moc lidí nechodí, ani přístup od města není nijak značen. Je tedy pravděpodobné, že budete u chráněného území osamocenými návštěvníky.
    


Umístění

GPS souřadnice

49°7'20.591"N, 15°10'12.753"E

Adresa

Kunžak 378 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kunžak
Nadmořská výška
595 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha chráněného území je 0,33 ha. Bylo vyhlášeno r. 1987.
Kategorie chráněného území
Přírodní památka Jalovce u Kunžaku

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře použitelnou železniční stanicí je Jindřichův Hradec.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Kunžaku jezdí z Jindřichova Hradce autobusové linky např. směr Dačice i dálkové linky na lince České Budějovice - Brno. V blízkosti chráněného území žádná vhodná zastávka ale není.

Příjezd osobním autem, parkování

Omezeně lze parkovat zhruba 350 m na západ od benzínové čerpací stanice v Kunžaku. Místo, kde odbočuje polní cesta ze silnice II/164, má souřadnice 49°7'8.420"N, 15°10'52.481"E. Kdyby se vám tam nezdálo vhodné zastavit např. kvůli terénu, nechte auto u benzínky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus na místě doporučeném pro osobní auta, zastavit nemůže. Vůz nechte u benzínky v Kunžaku.

Přístup pěšky

Z odbočení 350 m západně od kunžacké čerpací stanice jděte polní cestou téměř k západu asi 1 km. Za rybníčkem udržujte směr, polní cesta se ztrácí.

Příjezd na kole, parkování kol

Polní cesta popisovaná pro pěší je sjízdná pro horská kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je terén nesjízdný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu