Jindřišské údolí

Krásné údolí Hamerského potoka východně od vesnice Jindřiš


Východně od Jindřichova Hradce leží malebná víska Jindřiš s okouzlující zatopenou pískovnou a starými dvory, které zatím hrdě vzdorují nové zástavbě, která se usadila jen na okraji vsi. Jakoby se tu život zastavil a znehybnil se v podobě barokní sochy na mostě nad potokem. Po návsi jen občas přejede auto, za domy sem tam zahouká vlak na úzkorozchodné trati.

A právě sem, kousek od posledních domů, často míří kroky jindřichohradeckých výletníků i lidí, kteří přijeli z daleka.

Jindřišské údolí.

Ani se nechce věřit, že jsme pouhých 6 kilometrů od města, od rušné křižovatky silnic.

Klokotající Hamerský potok, louky, lesy, občas strmé srázy, skály. V dolní části zchátralý mlýn s jezem a náhonem vytesaným do skály. Na jezu uvidíte rybochod, zařízení, které rybám umožňuje putovat vodním tokem bez ohledu na technické překážky.

Při potoce se rozkládají buď vlhké louky nebo lesní porosty s olší, jasanem a javorem. Ve stráních rostou suťové lesy s lípou, javorem a jedlí jen málo ovlivněné lidskou činností. Jen menší část území je porostlá nepůvodním smrkem.

Údolí je docela dobře přírodovědně probádáno. Ochránci přírody tu našli celou řadu ohrožených rostlin a živočichů, např. motýla batolce duhového (Apatura iris). Když se roku 2005 rozhodli majitelé části údolí své pozemky prodat, ochránci přírody je koupili. Zhruba polovinu koupených pozemků tvoří louky, druhou lesy. Ihned poté ochranáři začali o pozemky pečovat pravidelným kosením luk nebo na ně vodili na pastvu ovce. Jinde část z téměř 9 hektarů nového vlastnictví nechali v režimu bez zásahu. Cílem je převést lesy od smrkových monokultur a cizorodých dřevin ke složení, které je blízké přirozenému stavu. U vstupu do údolí má vzniknout malá terénní informační stanice.

Občanské sdružení Hamerský potok vybudovalo v údolí naučnou tzv. Jindrovu stezku.

V místě zvaném Pod Blažejovem se nad údolím tyčí vrch s nepatrnými terénními pozůstatky Vítkova hradu.

Údolím vede příjemná stezka s červenou značkou, která je vhodná jen pro pěší. Zejména dolní část údolí je pro kola nesjízdná. Velmi příjemné je, že nad údolím jezdí vláčky na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice, takže výlet údolím lze zkombinovat s dopravou do nebo ze stanic Jindřiš, Jindřiš-zastávka, Blažejov, Malý Ratmírov. 
    
Podle:

http://www.mistoproprirodu.cz/zachranene-lokality/jindrisske-udoli/, 31. 12. 2016

http://www.hamerskypotok.cz/, 31. 12. 2016

http://stezka.hamerskypotok.cz/, 31. 12. 2016



Umístění

GPS souřadnice

49°8'40.110"N, 15°4'52.543"E

Adresa

Jindřiš
Rodvínov, Blažejov 377 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Jindřiš, Blažejov
Nadmořská výška
476 m.n.m. - 525 m.n.m.
Základní číselné údaje
Údolí je dlouhé asi 7 km, z toho úsek Jindřiš - Pod Blažejovem měří asi 3,5 km, úsek Pod Blažejovem - Malý Ratmírov také asi 3,5 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Přijeďte do stanice Jindřichův Hradec (trať Veselí nad Lužnicí - Jihlava) a odtud se vydejte úzkorozchodnou tratí směr Nová Bystřice. Vystupte v jedné z následujících zastávek: Jindřiš, Jindřiš-zastávka, Blažejov, Malý Ratmírov. Nejlepší je vychutnat si jízdu vláčkem do Malého Ratmírova a odtud jít pěšky po proudu do Jindřiše.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusy jezdí do Jindřiše, Blažejova a Malého Ratmírova, ale fungují ve velmi řídkých frekvencích, o víkendu vůbec.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Jindřiši, pod Blažejovem nebo v Malém Ratmírově.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme nechat účastníky zájezdu vystoupit v Malém Ratmírově (kde se dá i koupat) a jet čekat do Jindřiše.

Přístup pěšky

Údolím vede červená značka. Na začátek trasy v Jindřiši je to z Jindřichova Hradce 6,5 km po značce nebo 5 km po silnici. Celá trasa údolím z Jindřiše do Ratmírova měří 7 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Jeďte po sílnicích či po trase 1113 (Jindřichův Hradec - Telč), která vede silnicemi nad údolím. Pěšiny na červené značce v ose údolí jsou nesjízdné.

Poznámky pro vozíčkáře

Údolí není pro vozíčkáře dostupné.

Rady a tipy

Hamerský potok bývá cílem vodáckých výprav při vypouštění rybníka v Malém Ratmírově.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu