15. poledník východní zeměpisné délky v Jindřichově Hradci

Geografická zajímavost, při jejímž prohlížení si málokdo z turistů uvědomí, že skutečný 15° východní délky vede o 150 m západněji


Mnoho turistů směřuje do historického centra Jindřichova Hradce a často kromě zámku a náměstí navštíví také kostelní městskou věž. Pod ní je v dlažebních kostkách vyznačen 15. stupeň východní zeměpisné délky. Často se toto místo uvádí ve školních učebnicích. Bývá v nich zmínka, že patnáctý poledník prochází v České republice mj. Jindřichovým Hradcem, Pacovem a Českým Dubem. Čas na 15. poledníku je současně středoevropským časem (zimním, nikoli letním).  

Tento fakt jistě prospívá městu, které je i bez této geografické zajímavosti pokladnicí architektury, historie i přírodních krás. Pod  věží kostela Nanebevzetí P.  Marie dokonce skvěle prosperuje penzion, který si dal patnáctý poledník do názvu. Problém je v tom, že vyznačeným místem patnáctý poledník nevede. Ověřit si to můžete různě. Můžete s sebou vzít navigaci, GPSku nebo se jen pozorně zahledět do turistické mapy a zjistíte, že skutečný 15. stupeň východní zeměpisné délky vede od krásně vyznačeného místa asi o 150 m západněji při řece Nežárce. Nikdo v Jindřichově Hradci nedokáže vysvětlit, kdy, jak a proč naši předkové při zjišťování polohy poledníku udělali chybu.

Legenda praví, že při přecházení 15. poledníku si máme něco přát. Přání se prý vyplní do roka. Z legendy ale není zřejmé, kde opravdu poledník máme překročit.

Podle:

http://infocentrum.jh.cz/cs/tipy-na-zazitky/15-polednik.html, 19. 7. 2015


Umístění

GPS souřadnice

49°8'39.496"N, 15°0'5.251"E

Adresa

Jindřichův Hradec 377 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Jindřichův Hradec
Nadmořská výška
477 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jindřichův Hradec je železničním uzlem, jímž prochází hlavní trať z Veselí nad Lužnicí do Jihlavy. Z Prahy se do Jindřichova Hradce dostanete rychlíky s přestupem ve Veselí n. L., z Brna, Plzně a Českých Budějovic můžete cestovat rychlíkem bez přestupu. Stanice se jmenuje Jindřichův Hradec. Je od centra města vzdálena asi 1 km.

Kromě hlavní trati z nádraží vychází dvě tratě místní. Jsou úzkorozchodné. Jedna směřuje na sever do Obrataně a je využívána převážně k běžnému dojíždění do práce a škol, druhá vede na jih do Nové Bystřice a má výrazně turistický ráz.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Jindřichova Hradce se dostanete dálkovými autobusy např. z Prahy, Brna a Českých Budějovic. Autobusové nádraží se nachází v těsné blízkosti vlakového. Po městě jezdí městská autobusová doprava, ale na jejích zastávkách zastavují i autobusy mířící ven z města. Kostelu a poledníku nejblíže je zastávka Jindřichův Hradec, nábřeží na břehu rybníka Vajgar.

Příjezd osobním autem, parkování

Díky velkému množství návštěvníků je parkování ve městě značným problémem. V centru všude navíc musíte zaplatit a přesto je v sezónní špičce všude plno. Největší parkoviště jsou na náměstí Míru, u muzea fotografie, největší a neznámější plocha je u ulice Bezručovy východně od centra.

Kdo se chce vyhnout placení a nervům, nechá auto v některé z ulic poblíž nemocnice, tj. jižně od centra, odkud to je do středu města cca 700 m pěšky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busy parkují na ploše u ulice Bezručovy.

Přístup pěšky

Kostel s věží najdete těsně u Muzea fotografie.

Příjezd na kole, parkování kol

Blízko zámku, ale na opačném břehu Nežárky vede dálková cyklotrasa 32 Praha - Wien. Přes náměstí Míru vede z Jindřichova Hradce do Telče trasa 1113. Na několika místech ve městě jsou stojany na kola, která ale doporučujeme nenechávat bez dozoru.

Poznámky pro vozíčkáře

Ve městě jsou poměrně příkré sklony a hrubá dlažba. Vozíčkář by se tu mohl pohybovat jen s velmi zkušeným doprovodem. Město není bezbariérové, místo s vyznačením 15. poledníku si ale vozíčkář může prohlédnout bez problémů. 

Rady a tipy

Nad označením poledníku se tyčí Městská věž, kterou doporučujeme k návštěvě jako vynikající místo rozhledu.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu