Vyhlídka na Šárku

Zajímavé místo na lesní cestě nad Svratkou západně od obce Sentice


Řeka Svratka mezi Tišnovem a Veverskou Bítýškou vyhloubila poměrně hluboké údolí. Vzhledem k hustému zalesnění existuje jen málo míst, odkud lze toto údolí přehlédnout. Jedno z nich je dosažitelné z obce Sentice nebo z modré turistické značky, která vede lesem západně od obce. Přímo na vyhlídku ale žádná značka nevede, lesní cesta však ano.

Vyhlídka na Šárku, jak jsme v redakci toto dosud "neobjevené" místo nazvali, nabízí z lesní cesty nad levým břehem Svratky pohled do údolí, na přilehlé kopce na okraji Českomoravské vrchoviny a do okolí Heroltic. Šárka je název pro chatovou osadu přímo pod vyhlídkou.


Umístění

GPS souřadnice

49°18'19.181"N, 16°25'22.581"E

Adresa

Sentice 666 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Sentice
Nadmořská výška
360 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka je na trati Brno - Havlíčkův Brod a jmenuje se Hradčany.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší obce Sentice se dostanete autobusem č. 330. Jeho trasa začíná v Tišnově, jede přes Hradčany a Čebín a je v provozu jen v pracovní dny. Vystupte na zastávce Sentice, obecní úřad.

Do Sentic se dostanete taktéž linkou 153 na trase Ivančice - Rosice - Říčany - Veverská Bítýška - Tišnov, ale také jen v pracovní dny. Vystupte v zastávce Sentice.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem jeďte na nejjižnější, tedy nejvýše položený konec Sentic, kde jsou plochy vhodné pro parkování.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může zaparkovat dole v Senticích, ve výše položených částech obce by se neotočil.

Přístup pěšky

Z Hradčan, železniční zastávky: jděte po modré značce ve směru do Veverské Bítýšky. Západně od Sentic budete křižovat lesní cestu (místo má souřadnice 49°18'19.697"N, 16°25'52.899"E). Zde se dejte po cestě vpravo víceméně stále dolů. Jakmile přijdete na vrstevnicovou cestu, dejte se po ní vlevo k vyhlídce. Pak po této lesní cestě dojdete zpět na modrou značku.

Z Veverské Bítýšky: jděte po modré značce ve směru do Hradčan. Ve stoupání narazíte na asfaltovou lesní silnici (souřadnice 49°18'0.363"N, 16°25'40.492"E) na křižovatce s odpočívadlem. Nejděte po značce vpravo, nýbrž rovně a držte se stále této lesní cesty. Za vyhlídkou první odbočkou stoupejte vpravo vzhůru, abyste se vrátili na modrou značku.

Ze Sentic: pokud přijedete autobusem, jděte vzhůru na nejjižnější okraj obce (zde je plocha, kterou popisujeme pro příjezd autem) a zde jděte lesní silnicí vzhůru. Po 800 m silnice odbočuje mírně vlevo, vy jděte lesní cestou mírně vpravo, až dojdete na křížení s modrou značkou. Odtud viz popis z Hradčan.

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny cesty popisované pro pěší jsou sjízdné pro horská kola. Vyžadují jistotu v ovládání bicyklu. Nejlepším příjezdem je ale asfaltová lesní silnice z horního konce Sentic.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se k vyhlídce nedostane, ale doporučíme alespoň výlet z horního konce Sentic asi 2 km po lesní asfaltce k odpočívadlu. Doprovod je nutný zejména pro překonání úvodního stoupání u Sentic.

Rady a tipy

Doporučujeme zajít k řece Svratce podle popisu Studánky U Širokýho proudu.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu