Lichtenštejnský pomník u Hostěnic

Vzpomínka na panování knížete Jana II. z Lichtenštejna


Když se r. 1898 slavilo 40 let vládnutí knížete Jana II. Lichtensteina na jeho panstvích, v každém revíru, který mu patřil, byly zakládány tzv. Jubilejní háje a v jejich středu byly postaveny pomníky dokumentující tuto událost.

Severně od Hostěnic byl na křižovatce lesních cest zhotoven pomník a zasazeny duby. Pomník tvoří kamenná deska zasazená v hromadě balvanů. Nese nápis v českém znění: „Duby Knížete Jana Dobrotivého ku oslavě XXXX letého Vladaření XII. listopadu MDCCCXCVIII“.

Památník byl obnoven hostěnickými hasiči v r. 1999.


Podle:

http://jubilejnikameny.euweb.cz/index.html, 4. 12. 2014


Umístění

GPS souřadnice

49°15'10.027"N, 16°48'8.605"E

Adresa

Hostěnice 664 04

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hostěnice
Nadmořská výška
485 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Blažovice, ale začít návštěvu okolí Pozořic právě zde nepokládáme za praktické. Do Pozořic je to daleko pěšky, lze jít jedině po silnicích, a proto dále uvádíme jako rozumný jen příjezd autobusovou dopravou z Brna.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do Hostěnic busem 701 z Brna, ulice Úzká nebo busem 210 z Ochozu u Brna. Vystupte v zastávce Hostěnice, obecní úřad. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Hostěnicích na okraji silnice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Výlet s podporou zájezdového autobusu doporučujeme začít na křižovatce v Hostěnicích u domu č. 13, parkovat u obecního úřadu a účastníky akce očekávat v Pozořicích nebo ve Vítovicích. Můžete si vybrat, zda půjdete jen značenými cestami anebo zda se vydáte i lesními cestami beze značek. Na křižovatce takových cest se nachází Lichtenštejsnký pomník. 

Přístup pěšky

Jděte z Hostěnic nejdříve po žluté značce, ale pak se vydejte vleo po naučné stezce vzhůru okrajem lesa. Minete Lesní bar a na konci cesty se dejte vpravo. Pokračujete lesními cestami přibližně na severovýchod. Celkem z Hostěnic asi 3,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pro jízdu k pomníku lesními cestami se musíte vzít horské kolo. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pomník není pro vozíčkáře dosažitelný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu