Polední kameny (Slonecznik)

Mohutná, z dálky viditelná skála na polské straně hlavního krkonošského hřbetu


Polední kameny, zvané v polštině  Slonecznik, jsou mohutným, z dálky pohledově nápadným seskupením žulových balvanů na úbočí Stříbrného hřbetu na polské straně Krkonoš. Název může pocházet od dojmu, kdy (viděno z polské strany) se Slunce v poledne nachází  právě nad tímto skalním útvarem. V lidské fantazii mohou Polední kameny vytvářet různé dojmy, např. slona, velblouda v karavaně apod.

Polední kameny jsou přirozeným odpočinkovým místem při túrách po hlavní krkonošské hřebenovce mezi Špindlerovou boudou a Sněžkou a současně je odtud neobyčejně půvabný půlkruhovitý rozhled na značnou část polského území.



Umístění

GPS souřadnice

50°45'34.798"N 15°40'59.960"E

Adresa

Karpacz 58-540

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Karpacz
Nadmořská výška
1400 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Karkonoski park narodowy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železničních stanic Trutnov hl. n. nebo Svoboda nad Úpou a pak pokračujte do Pece pod Sněžkou autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem do Pece pod Sněžkou. Na polské straně jezdí poměrně velké množství autobusů mezi městy Jelenia Góra a Karpaczem, a to v pracovní dny i o víkendu. Vystupte v zastávce Karpacz Górny.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem do Pece pod Sněžkou, zde nutno zaparkovat na placeném záchytném parkovišti. Vjezd do Obřího dolu pouze na speciální povolení vydané Správou Krkonošského národního parku. Můžete jet i do Špindlerova Mlýna. Nahoru na hřeben je ale zákaz vjezdu (pokud tam nejste ubytováni), pokračovat musíte autobusovou linkou.

Na polské straně je východištěm pro túry Karpacz Górny.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem do Pece pod Sněžkou nebo do Špindlerova Mlýna, zde nutno zaparkovat na placeném záchytném parkovišti. Ze Špindlerova Mlýna ke Špindlerově boudě na hlavním hřebeni jezdí speciální autobus.

Na polské straně je východištěm pro túry Karpacz Górny.

Přístup pěšky

Polední kameny jsou nepřehlédnutelnou dominantou červeně značené krokonšské hřebenovky (cesta čs. - polského přátelství). Jedno z východisek si můžete zvolit Sněžku (horní stanice lanovky z Pece p. S.), odkud je to k Poledním kamenům  po červené značce asi 6,5 km, túru můžete začít také u Špindlerovy boudy, odkud půjdete po červené hřebenovce asi 3 km.

Z Pece pod Sněžkou vystupte Obřím dolem do Obřího sedla, odkud pokračujte po červené značce. Celkem asi 15 km.

Z Karpacze Górného vede na hlavní hřeben poměrně prudký výstup - nejdříve na louku Polana po modré, dál po žluté. Celkem asi 4,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na Polední kameny je zákaz vjezdu cyklistů.

Poznámky pro vozíčkáře

Polední kameny nejsou pro vozíčkáře dostupné.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu