Zřícenina hradu Loučka

Velmi rozsáhlý hradní areál u Tišnova, též zvaný Lúčka nebo nesprávně Střemchov


Nad obcí Dolní Loučky na skalnatém kopci, který je ze tří stran obtékán řekou, byl někdy na začátku 13. stol. postaven velmi rozsáhlý hrad Loučka. Dnes je zbytek hradu občas navštěvován turisty, kteří hledají romantické zříceniny nebo hledají poučení o středověkých opevňovacích systémech. Odborníci se shodují v tom, že hrad přečkal husitské války a po nich byl dále opravován, což z něj činí zajímavý studijní objekt.

První písemnou zmínkou o hradu je udávána zpráva z r. 1278 (podle jiných zdrojů již z roku 1236) o Hartlebovi z Loučky, příslušníku rodu pánů z Deblína. Další písemně doloženou osobou je Vítek z Loučky, který hrad zdědil r. 1292. Někdy v polovině 14. stol. (před r. 1353) hrad získává boleradická větev rodu pánů z Kunštátu. Stavba byla pravděpodobně poničena během husitských válek. Lze se domnívat, že hrad obléhal při svém tažení na Moravu husitský bojovník Jan Hvězda z Vícemilic, je možné, že poničený hrad byl pak opraven. Při česko-uherských válkách hrad nejspíše opět utrpěl značné škody, je možné, že se tak stalo při tažení uherského krále Matyáše r. 1468. Rod pánů z Kunštátu držel panství až do zániku hradu před r. 1497.

Z hradu se dochovaly jen zbytky, které však překvapí svojí mohutností i rozsáhlostí. První dojem získáme při překročení 25 širokého a 5 m hlubokého příkopu, za ním se vcházelo na první předhradí o tvaru téměř pravidelného obdélníka. Zde se nacházely hospodářské budovy (zbytky jsou dobře patrné na severu). I další příkop je nezvykle široký (25 m) a hluboký (5 m), dokonce byl obezděný. Nejzachovalejším objektem na předhradí je mohutná zeď na jižním svahu.

Druhé předhradí s navazujícím jádrem hradu mělo půdorys téměř trojúhelníkovitý. Zde se zachovaly částečné zbytky na jihu i severu. Jádro hradu s okrouhlým bergfrítem a palácem se nacházelo  na jihozápadní straně trojúhelníku.

Podle:

http://www.castles.cz/hrad-loucky/popis.html, 11. 3. 2015

Kol. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, Svoboda, Praha, str. 145.

    




Umístění

GPS souřadnice

49°21'29.477"N, 16°21'49.625"E

Adresa

Dolní Loučky 594 55

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dolní Loučky
Nadmořská výška
360 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční zastávky Dolní Loučky na trati Brno - Havlíčkův Brod a sestupte z nádraží do středu obce, kde hledejte červenou turistickou značku.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Dolních Louček jezdí dvě autobusové linky. Bus číslo 336 odjíždí z Tišnova, aut. st., dorazí do Dolních Louček, kde se jeho trasa větví. Některé spoje jedou do Žďárce, některé do Skryjí.  Druhá linka č. 163 jezdí do Dolních Louček z Velké Bíteše. Vystupte v zastávce Dolní Loučky, škola.

Obě linky jsou v provozu v pracovní dny i o víkendu.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete zaparkovat na dvou místech

Na jihovýchodním konci Střemchoví u kapličky. Střemchoví je místní název pro část Dolních Louček, která je blíže Tišnovu a také pro katastrální území.

Na tvarové odbočce červené značky u řeky Loučky. Sem jeďte ze středu Dolních Louček.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus zaparkujte ve středu Dolních Louček, jízdu podél řeky po proudu by sice zvládl, ale nikde by se neotočil. Využijte možnosti pěšího výletu podél Loučky a nástupu účastníků zájezdu do busu až v Předklášteří, kam se mezitím řidič přesune.

Přístup pěšky

 Ze Střemchoví od kapličky: jděte podle místního značení do kopce. Jakmile dosáhnete travnatého sedla, dejte se "hřebenem" vpravo. Celkem asi 1 km.

Od rozcestí u řeky Loučky: Od řeky stoupá ke hradu odbočka z červené značky. Prudký výstup dlouhý asi 350 m.

Příjezd na kole, parkování kol

Na horském kole doporučujeme jízdu ze Střemchoví podle popisu pro přístup pěšky. Posledních několik metrů přes hradní příkopy budete muset kolo vést.

Poznámky pro vozíčkáře

Hrad Loučka není pro vozíčkáře přístupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu