Hrad Hardegg

Mohutná stavba nad nejmenším městem Rakouska v národním parku Thayatal


Nad řekou Thaya (Dyje) na rakousko českých hranicích stojí na malebném ostrohu hrad Hardegg. Vévodí krásnému stejnojmennému městečku. Patří k nejmalebnějším místům Dolního Rakouska. 

Název hradu bývá odvozován ze slova "hard" - les, "-egg" - skála, kámen, pak bychom Hardegg mohli přeložit jako "pevný dům v lese". Hradní páni, kteří postupem času z Hardeggu vybudovali jeden z nejmohutnějších hradů v zemi, hráli velkou roli v politických dějinách Rakouska.

První písemná zmínka o hradu se datuje k r. 1145, kdy v listině Elisabeth von Schleunz  je jako svědek darování uveden Otto de Hardeck, tehdy však na místě dnešní mohutné stavby existovalo jen malé opevnění. Prvními majiteli byla hrabata von Plain und Hardegg. Poté, kdy tento rod vymřel, další majitelé hrad postupně rozšiřovali, byla postavena věž, palác a kaple.  Po smrti bezdětného říšského hraběte Michaela von Hardegg, hraběte z Magdeburgu získávají r. 1499 hrad Habsburkové, ale předávají jej dědicům magdeburským, bratrům Prüschenkům, kteří se pak začali zvát říšskými hrabaty zu Hardeg und im Marchland. Dvar oky poté Ulrich von Hardegg kupuje hrabství kladské  a titul hrabě kladský (Graf von Glatz) a r. 1515 se dokonce žení s nejmladší sestrou tří bratrů Albrechta, Jiřího a Karla. V polovině 17. stol. po vystřídání několika majitelů hrad získává rod Khevenhüller-Metsch. Po skončení třicetileté války hrad nebyl obýván a pustl, ale správce na něm bydlel. Po požáru r. 1764 si obyvatelé města (proslulého výrobou sukna a střelného prachu) začali rozebírat kámen a dřevo z hradu na obnovu svých domů. Opravu hradu začal až na přelomu 19. a 20. stol. kníže Johann Carl Khevenhüller. Rod Khevenhüllerů vlastní hrad i nedaleký zámek Riegersburg dodnes. 

Po r. 1918 byl veškerý šlechtický majetek zabaven novým rakouským státem. Další opravy pokračovaly po r. 1956, kdy byl hrad navrácen původním majitelům.

Ve 20. století se začala projevovat značná dopravní izolovanost města, která znamenala úpadek řemesel, ale rozmach turistiky. V řece Dyji se s oblibou koupali letní hosté. Město mělo mezi světovými válkami 500 ubytovacích míst (r. 1929). Když ale na moravské straně byla vybudována Vranovská přehrada, okamžitě klesla teplota vody v řece na průměrných 10°C a s koupáním byl konec. Stálých obyvatel ubývalo a dalším faktorem pro izolovanost se stalo vybudování železné opony na československé straně po r. 1950. Most přes Dyji byl stržen, zůstaly jen traverzy, hraniční přechod zrušen, po 40 let na československé straně hlídkovali vojáci Pohraniční stráže. Po r. 1989 sice byl hraniční přechod obnoven v režimu pro pěší a cyklisty a Češi rádi začali navštěvovat město, hrad i okolní národní park, ale setrvalý pokles počtu stálých obyvatel se v Hardeggu nezastavil. 

Na hradě je umístěna expozice Maxmiliána Habsburského, bratra rakouského císaře Františka Josefa I. který byl jako mexický císař popraven r. 1867 mexickými povstalci.

Izolovaná poloha hradu způsobila, že nebyl vyhledáván ve válkách k dobývání a zachoval se v poměrně dobrém stavu. Návštěvníci mohou obdivovat na severní straně hradu velkou obytnou věž z první poloviny 12. století, která byla později přestavěna, na východní straně další věž, vystavěnou na přelomu 12. a 13. st. Podél severovýchodní hradby byla vybudována velký obytný a reprezentační palác, který byl několikrát přestavěn.  Kaple postavená po r. 1314 byla poté několikrát rekonstruována a obklopena dalšími stavbami. Západní hradní věž byla postavena ve 14. století. Většina hradeb je opatřena cimbuřím.

Hrad je obklopen několika skalami, po nichž vede značená stezka. Z ní se otevírají na hrad fantastické výhledy. 

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hardegg_(hrad), 20. 8. 2017

http://www.hrady.cz/index.php?OID=5303, 20. 8. 2017









Umístění

GPS souřadnice

48°51'13.117"N 15°51'26.094"E

Adresa

Hardegg 2082

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hardegg
Nadmořská výška
350 m.n.m.
Základní číselné údaje
První písemná zmínka o hradu je z r. 1145.
Kategorie chráněného území
Nationalpark Thayatal

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem můžete cestovat buď do Znojma nebo do Retzu, ale tyto stanice jsou popisovaného místa dost daleko. Doporučujeme jiné dopravní prostředky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Znojma: jeďte autobusovou linkou 817 a vystupte na konečné v Čížově. Provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendech jede jen několik spojů.

Z Retzu: jeďte od nádraží autobusovou linkou Postbus. Vystupte na zastávce Hardegg, NÖ Burg. Provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendech jede jen několik spojů. Viz též http://fahrplan.oebb.at/bin/query.exe/dn?L=vs_postbus

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte pod hradem na malém parkovišti, pokud zde nebude místo, pak u návštěvnického střediska Nationalparkhaus nad Hardeggem při silnici z Retzu.
     

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte pod hradem na malém parkovišti, pokud zde nebude místo, pak u návštěvnického střediska Nationalparkhaus nad Hardeggem při silnici z Retzu.

Přístup pěšky

Z Čížova: jděte pěšky po silnici k hraničnímu přechodu a pak vzhůru k hradu. Asi 5 km. Od parkoviště je to na hrad jen 150 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Z Čížova: jeďte po silnici k hraničnímu přechodu a pak vzhůru k hradu. Asi 5 km. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hrad není pro vozíčkáře dostupný. 

Rady a tipy

 Doporučujeme obejít hrad po skalní stezce. Její začátek je u silnice směrem na Riegersburg na mostě přes potok. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu