Šobeská lávka

Zařízení sloužící turistům pod známou vinicí Šobes poblíž významné křižovatky pěších a cyklistických tras v Národním parku Podyjí


Pod známou vinicí Šobes v Národním parku Podyjí vede přes řeku Dyji 70 m dlouhá zavěšená lávka pro pěší a cyklisty. Byla postavena po roce 2002, když starou lávku odnesla povodeň. Vede přes řeku nad jezem u jednoho z bývalých mlýnů. Na pravém břehu řeky v tomto místě v l. 1951 - 89 vedla železná opona, ženijně - technické zařízení před státní hranicí na rozhraní dvou odlišných světů. Přes lávku v době vládnutí komunistů přecházeli jen příslušníci vojsk Pohraniční stráže. Dnes je tu živá křižovatka turistických tras a cyklotras a zastřešené terénní odpočívadlo. Část turistických cest využívá asfaltky postavené ještě v dobách do r. 1989 pro motorizované vojenské hlídky.
    



Umístění

GPS souřadnice

48°48'40.987"N, 15°58'39.248"E

Adresa

Hnanice, Podmolí 669 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hnanice, Podmolí
Nadmořská výška
248 m.n.m.
Základní číselné údaje
Lávka je dlouhá asi 70 m.
Kategorie chráněného území
Národní park Podyjí

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Šatov na trati Znojmo - Retz. Je ale poměrně hodně vzdálena od hranic národního parku.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte ze Znojma, aut. nádr.  autobusem č. 818 směr Šatov a vystupte na zastávce Hnanice.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejlepší možnost na parkování auta je v Hnanici u hotelu Vinice Hnanice. Tím se nejvíc přiblížíte k hranicím národního parku.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Dáváme totéž doporučení jako pro osobní auta.

Přístup pěšky

Z Hnanic, autobusové zastávky: jděte na severozápad k rybníku na okraji vsi, kde najdete i žlutou značku. Pokračujte po ní k hotelu Vinice Hnanice a pak k rozcestí pod Šobesem a k lávce. Z autobusové zastávky asi 2 km, od hotelu Vinice Hnanice jen 1 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta popisovaná pro pěší je sjízdná na horských kolech. Velmi doporučujeme jako jeden z nejzajímavějších cyklistických terénů ČR. Přes lávku vede modré cykloturistické značení.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se k lávce může dostat po silnici z Hnanic od hotelu Vinice Hnanice. Cesta je ale poměrně strmá, pro zdolání klesání i zpátečního stoupání je nutno mít fyzicky zdatný doprovod.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu