Pomník Josefa Šotoly na Dubovém kopci

Připomenutí lesníka z Lipůvky, který zahynul za II. světové války v koncentračním táboře


Mezi Blanskem, Černou Horou a Lipůvkou se zvedá neobyčejně rozsáhlý Hořický hřbet, který je takřka celý porostlý lesy. Dnes láká hlavně pěší turisty, cyklisty a houbaře, ale za II. světové války poskytl účinnou ochranu partyzánům ze III. československé úderné roty. Pomáhal jim hajný Josef Šotola, který byl na místo přeložen z oblasti Velké Bíteše v červnu roku 1943. Gestapo ho zatklo 6. 3. 1945, byl odvezen na Kounicovy koleje v Brně a později tzv. partyzánským transportem do Mauthausenu, kde zahynul v dubnu 1945 v plynové komoře. 

Pomník v lese na Dubovém kopci tvoří kamenná černá deska zasazená do slepencového kamene asi 2 m vysokého. Opodál je postaven poměrně velký turistický přístřešek. Na informační tabuli si můžete přečíst údaje vztahující se k pomníku a k okolní přírodě. 

Podle:

https://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=1430, 30. 8. 2020

Informační tabule u pomníku, červenec 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°20'55.836"N, 16°34'20.928"E

Adresa

Lipůvka 679 22

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lipůvka
Nadmořská výška
520 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do žel. zast. Blansko-město na trati Brno - Česká Třebová nebo do žst Kuřim na trati Brno-Havlíčkův Brod. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Výchozím bodem výletu do oblasti Dubového kopce může být buď Blansko nebo Lipůvka. Do Lipůvky se dostanete např. autobusem 301 od nádraží Brno-Královo Pole nebo 152 (linka Blansko žst - Kuřim žst). 

Příjezd osobním autem, parkování

Výhodně lze parkovat na východním konci zástavby Lipůvky v lese u chat při červené značce (49°20'40.637"N, 16°33'42.924"E)

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

K chatám při červené značce východně od Lipůvky se autobus nedostane. Musíte účastníky akce vyložit již ve vsi. Mohou se projít do Blanska, Hořic nebo do Černé Hory, kde na ně řidič počká. 

Přístup pěšky

Okolo pomníku vede červená značka Lipůvka - Blansko. Z Lipůvky, autobusové zastávky je to k pomníku 2 km, z Blanska města žel zast. je to 6 km. Obojí vesměs do kopce, převažuje cesta po lesních asfaltkách. 

Příjezd na kole, parkování kol

K pomníku se dostanete podobně jako pěší. Vede tu lesní asfaltová silnice z Lipůvky. Po Hořickém hřbetu vede ještě mnoho jiných lesních asfaltek, od pomníku se dostanete takto až např. do Černé Hory. 

Poznámky pro vozíčkáře

Od výše popsaného parkoviště aut se vozíčkář k pomníku může dostat, pokud mu sem s cestou pomůže po asfaltce dlouhé cca 1 km fyzicky zdatný doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu