Krytá dřevěná lávka v Prudké

Technická památka v krásném údolí na řece Svratce u Doubravníku


Mezi Doubravníkem a Boračí teče řeka Svratka sevřeným údolím, přičemž spěchá z výše položených oblastí Vysočiny k nížinám v okolí Brna. Překonává okrajovou kru Českomoravské vrchoviny, ve tvrdých horninách vyhloubila zajímavé a romantické údolní tvary, teče v zaklesnutých meandrech peřejnatým tokem. U osady Prudká stála již na konci 19. století papírna, vlak přivážející zaměstnance ale měl mít postaveny koleje na druhém břehu Svratky. Ještě před výstavbou trati dal r. 1899 krytou lávku pro potřebu dělníků postavit továrník Kopřiva, který se staral i o její údržbu. Dílo samotné postavil tesařský mistr Jan Nejez ze Železného.

Dřevěná lávka je vzdálena asi 100 m od železniční zastávky Prudká. Spočívá na kamenné opěře obdélníkového půdorysu a dřevěné bárce (podpěře) při levobřežní silnici z Doubravníka do papírny.  V blízkosti je rovněž rekreační středisko, které patří Českým drahám (stav r. 2015).   Lávka je rozdělena na šest úseků, každý o průměrné délce 5,6 metru. Podpěra uprostřed řečiště je kozovitého typu a skládá se ze tří pilot a čtyř příčných trámků. Piloty jsou chráněny ledolamem. Mostovku nesou dvě trojice podélných trámů, ve středních polích zdvojených. Nad trámy podélnými je sedm příčných trámů, k nimž jsou připevněny sloupy věšadel (dvě dvojice), které jsou nosným systémem lávky.  Krytá střecha nejspíše měla napodobit lávku v blízkém Černvíru.

Ačkoli r. 2008 byly na lávce vyměněna některá stará prkna za nová, již r. 2015 působila stavba značně zanedbaným dojmem. Možnou opravu komplikoval nárok na lávku, který v rámci restitucí vznesli potomci továrníka Kopřivy.

Podle:

http://libri.cz/databaze/mosty/heslo.php?id=846, 5. 1. 2015

http://imaterialy.dumabyt.cz/rubriky/poruchy/drevene-mosty-v-okoli-nedvedice_101504.html, 24. 2. 2017






Umístění

GPS souřadnice

49°25'5.499"N, 16°22'2.633"E

Adresa

Doubravník 592 61

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Doubravník
Nadmořská výška
290 m.n.m.
Základní číselné údaje
Lávka byla postavena r. 1899. Je 33 m dlouhá, 2,4 m široká a 3,9 m vysoká. Mostovka je 4 m nad hladinou Svratky.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem jeďte do žel zast. Prudká zastávka. Lávku snadno najdete 100 m od kolejí.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do oblasti Prudké jezdí autobus č. 340 linky Lomnice - Doubravník - Nedvědice. Vystupte na zastávce Doubravník, Prudká, rozc. Od zastávky busu je to k lávce 1 km. Spoje sem jedou ale pouze třikrát denně a jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

U lávky lze zastavit s osobním autem. Odbočte ze silnice Doubravník - Běleč a jeďte po úzké asfaltce podél řeky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

S autobusem na slepou silnici vedoucí od silnice Doubravník - Běleč raději nejezděte. Pokud by u širších míst u lávky parkovalo víc aut, neotočíte se. U papírny se neotočíte vůbec!

Přístup pěšky

Lávka leží na červené turistické trase mezi Boračí a Doubravníkem v nádherném údolí Svratky. Je jen škoda, že překrásný úsek cesty podél peřejí u papírny je velmi krátký. Přístup od Doubravníku vede po asfaltu, přístup od Borače taktéž.

Příjezd na kole, parkování kol

To, co je nevýhodou pro pěšáky, mohou ocenit cyklisté. Jeďte po cyklotrase č. 1 mezi Tišnovem a Doubravníkem, která nevede přímo údolím u lávky a odbočte 1 km u chalup u Svratky u autobusové zastávky podél řeky k lávce. Pokud byste chtěli jet podél řeky z Borače do Doubravníku nebo obráceně, pak příjezd vede hezkým údolím po málo frekventovaných silnicích. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář si může lávku prohlédnout z levého břehu, kde vede silnice. Na lávku bez dopomoci druhých ale samostatně nevjede.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu