Kostel Matky Boží v Telči s nejbližším okolím

Turisty opomíjená čtvrť zvaná Staré Město má nesporný půvab


V jižní části Telče se nachází čtvrť Staré Město, v níž najdeme několik památkově cenných budov. Turisté po návštěvě centra a zámku tuto část města již vynechávají nebo o ní nevědí. Telčské Staré Město je tedy oázou klidu, kam doporučujeme přijít. 

Kostel Matky Boží

Kostel tvoří přirozené centrum Starého Města v Telči. Osídlení je zde doloženo již ze 12. století. Náměstí a hřbitov jsou středověkého základu, kostel je gotický ze třetí třetiny 14. století, je tedy nejstarší ve městě. R. 1578 sem byl (ze dnešní ulice Palackého  z kostela sv. Ducha) přestěhován městský špitál. V době baroka byl kostel přestavěn (v 17. století), pravděpodobně tehdy byla celá starší loď zbořena a postavena nová, téměř ze stejné doby pochází i kaple sv. Rocha a mariánský sloup. Věž a presbytář gotického původu byly při přestavbě ponechány. Venkovní kazatelna je starší, pozdně gotická z 15. století. Dvojice soch před kostelem zobrazuje zvěstování Panně Marii. Na kostele je památkáři ceněna také mimořádně působivá, uklidňující poloha a skutečnost, že spolu s dalšími prvky (stavby a plastiky a okolní domy) tvoří harmonický celek. 

Dům čp. 141

Poblíž kostel na nároží ulic U Matky Boží a Na Dlážkách stojí usedlost s hospodářským zázemím, která je datována do r. 1830 a je tvořena domem, ohradní zdí a stodolou. 

Dům vznikl jako výměnek pro otce a syna. V jednom domě se nacházejí dvě samostatné bytové jednotky, které mají každá své vybavení, mj. i svou kuchyni. Je přitom zřejmé, že již ve fázi stavby byl dům výše uvedeným způsobem zamýšlen k užívání. Napovídá tomu jeho dispozice i jednotná konstrukce. Až ve druhé polovině 19. století byly zrušeny černé kuchyně a upraveno vytápění. Zděná stodola byla přistavena r. 1927 na místě dřívější dřevěné kůlny, také byl přistavěn chlév. Ve 2. polovině 20. století majitelé odstranili plasticky členité průčelí a dům opatřili cementovou omítkou, tento architektonický poklesek byl napraven na přelomu 20. a 21. století částečnou opravou jižního průčelí do původního stavu. 

Dům čp. 47

Velmi výrazná usedlost čp. 47 na náměstí Matky Boží v Telči byla postavena na konci 18. století a dispozičně upravena ve 20. století, kdy došlo ke zbourání výměnku stojícího podél hřbitovní zdi. Do venkovního prostoru je usedlost obdélného půdorysu orientována domovním štítem. Areál usedlosti je uzavřen zdí s vraty a brankou, z jihu jej ohraničuje zeď hřbitova u kostela Matky Boží. Další dvoje vrata vedou na zahradu. Na konci dvora se nachází zděná přístavba a kůlna. 

Na usedlosti si památkáři velmi cení jejího dominantního vzhledu a nezvykle řešeného klasicistního štítu
    
Podle: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_Matky_Boží_(Telč), 20. 11. 2019

https://www.pamatkovykatalog.cz/hrbitovni-kostel-matky-bozi-697870, 20. 11. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°10'36.257"N, 15°27'31.416"E

Adresa

U Matky Boží
Telč 588 56

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Telč
Nadmořská výška
512 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Telč leží na místní trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice. Vystupte na zastávce Telč - Staré Město

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Telče jezdí několik linek autobusů. Mlýnu nejbližší autobusová zastávka pro místní spoje se jmenuje Telč, ČSAD, rozc. V nepracovních dnech ale místní autobusová doprava v Telčí a okolí téměř neexistuje.

Příjezd osobním autem, parkování

Do Telče-Starého Města se dostanete místními klikatými uličkami autem celkem bez problémů. Jsou tu i místa, kde můžete vůz nechat stát. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem se do Telče-Starého Města nedostanete (zákaz vjezdu). Místo pro stání může být u obchodního domu COOP nebo na křižovatce ulic Radkovská a Špitální. 

Přístup pěšky

Do Telče-Starého Města se dostanete např. z centra okolo Staroměstského rybníka (pravý břeh). Okolo mlýna vede zelená turistická značka, po níž se můžete vydat na výlet z Telče na jih (levý břeh Staroměstského rybníka). Můžete takto dorazit až do Dačic (Telč - Dačice 15 km), ale doporučujeme dojít jen 3,5 km do Radkova k žel. zast., protože další kilometry turistická značka vede po silnicích. 

Příjezd na kole, parkování kol

Telč-Staré Město je snadno dostupná na kole. Telčí prochází velké množství značených cyklotras, jedna je i dálková (č. 16), k cyklovýletu doporučujeme č. 1113, která vede z Telče převážně po místních a lesních silničkách do Jindřichova Hradce. 

Poznámky pro vozíčkáře

V Telči-Starém Městě je na ulici hodně nerovných povrchů, ale vozíčkář s doprovodem je zvládne. 

Rady a tipy

Ve Starém Městě doporučujeme k prohlídce také parní mlýn a židovský hřbitov. Ani jedna z uvedených památek ale není přístupná veřejnosti, můžete si je prohlížet jen zvenku. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu