Caesarova kašna v Olomouci

Nejznámější a umělecky nejhodnotnější z děl tohoto druhu ve městě


Východně od radniční věže v Olomouci na Horním náměstí byla r. 1725 vybudována barokní kamenná kašna ozdobená překrásným sousoším, které zpodobňuje císaře Caesara a současně oslavuje dvě řeky - Moravu a Dunaj. 

Výjimečné dílo je sevřeno osově i středově souměrným útvarem, který se skládá z oblouků a ostrých rohů, ke kašně se přistupuje po několika schodech. 

Uprostřed kašny se na jednoduchém podstavci na zadních nohách vzpíná kůň, břicho opírá o skálu, přední nohy visí ve vzduchu. Pod ním leží dva muži, kteří mají představovat Moravu a Dunaj. Jeden drží erb Moravy - orlici, druhý erb Dolní Rakouska s pěti orly. Oba se drží za ruce, což je znamením soutoku těchto řek, ale i symbolem pospolitosti obou zemí. Muži mají pod rameny soudečky, ze kterých vytéká voda. 

Jezdec na koni je oděn v římské zbroji, sedí na krásné pokrývce, na hlavě má vavřínový věnec, v pravé ruce drží pergamen, v levé otěže. 

Pod koněm sedí pes se vztyčenou hlavou. 

Caesarova kašna má odkazovat na římskou pověst o založení města na vrchu Julmons. Z archeologických výzkumů je známo, že u dnešní Olomouce tábořili římští legionáři, kteří opravdu mohli mít vliv na založení stálého sídla. Kašna patří k důmyslně pojaté barokní výzdobě olomouckých ulic a křižovatek. 

Autorem kašny z maletínského pískovce byl Václav Render, sousoší vytvořil Jan Jiří Schauberger.  


Podle:

Caesarova kašna - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 3. 11. 2023






Umístění

GPS souřadnice

49°35'38.311"N, 17°15'7.910"E

Adresa

Horní náměstí
Olomouc 779 11

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olomouc-město
Nadmořská výška
224 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kašna je vysoká 3,64 m, průměr má 8,4 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Olomouc.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkosti olomouckého Horního náměstí se nejlépe dopravíte tramvají č. 2, 3, 4 nebo 6. Vystupte na zastávce U Sv. Mořice.

Příjezd osobním autem, parkování

V blízkosti Horního náměstí nejlépe zaparkujete na náměstí Republiky (od Horního náměstí směrem na severovýchod k železniční stanici). Stání je placené a bývá tu místo. Pokud neuspějete, zkuste parkoviště v nákupním centru Galerie Šantovka jižně od centra.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může zastavit na křižovatce třídy Svobody a ulice Aksamitovy jižně od centra.

Přístup pěšky

Caesarova kašna je velmi snadno dosažitelná pěšky. Tvoří jednu z dominant Horního náměstí v centru Olomouce. 

Příjezd na kole, parkování kol

Olomouc je město díky budování cyklostezek velmi přátelské k cyklistům, ale na Horní náměstí žádná nevede. Do centra platí zákaz vjezdu motorové dopravy a cyklisté jsou tu tolerováni.

Poznámky pro vozíčkáře

Horní náměstí je pohodlně sjízdné pro vozíčkáře. Jen občas je třeba dát pozor na obrubníky či na nerovnosti historického dláždění.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu