Arionova kašna v Olomouci

Inspirovaná barokními díly tohoto druhu, pojatá však velmi moderně


Město Olomouc důstojně roku 2002 navázalo na barokní tradici budování kašen (viz například Herkulova kašna) a při příležitosti rekonstrukce Horního náměstí bylo rozhodnuto zde umístit ještě jednu kašnu, zcela novodobou, avšak v duchu inspirace antickou mytologií.

Pro novodobou kašnu bylo vybráno vysoce atraktivní místo na jihozápadním nároží olomoucké radnice, jejím autorem se stal olomoucký rodák žijící ve Francii, sochař  Ivan Theimer. Námětem příběhu na kašně je antická pověst o řeckém básníkovi a pěvci Arionovi, kterého zachránil z mořských vln delfín, jehož přilákal Arionův zpěv. Bazém kašny je oválný,  zapuštěný pod úroveň dlažby. Sochařská výzdoba je bronzová a je rozdělena do tří skupin:  obelisk na hřbetě (krunýři) obrovské želvy, plastika básníka Ariona a delfína a malá želva "volně" umístěná vedle kašny. Všechny plastiky pokrývá drobný reliéfní popis oslavující Moravu, Olomouc a jeho obyvatele.

Dodavatelem stavby byla firma Horstav Olomouc, skulptury vyrobilo italské Studio a Archjittetura v Lucce a Pietrasante.

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1ny_v_Olomouci, 1. 11. 2015

http://tourism.olomouc.eu/sights/fountains-and-columns/arion-fountain/cs, 1. 11. 2015



Umístění

GPS souřadnice

49°35'36.260"N, 17°15'3.880"E

Adresa

Horní náměstí
Olomouc 779 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olomouc-město
Nadmořská výška
223 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kašna byla postavena r. 2002.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Olomouc.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkosti olomouckého Horního náměstí se nejlépe dopravíte tramvají č. 2, 3, 4 nebo 6. Vystupte na zastávce U Sv. Mořice.

Příjezd osobním autem, parkování

V blízkosti Horního náměstí nejlépe zaparkujete na náměstí Republiky (od Horního náměstí směrem na severovýchod k železniční stanici). Stání je placené a bývá tu místo. Pokud neuspějete, zkuste parkoviště v nákupním centru Galerie Šantovka jižně od centra.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může zastavit na křižovatce třídy Svobody a ulice Aksamitovy jižně od centra.

Přístup pěšky

Arionova kašna je velmi snadno dosažitelná pěšky. Tvoří jednu z dominant Horního náměstí v centru Olomouce. Je umístěna u jihozápadního rohu radnice.

Příjezd na kole, parkování kol

Olomouc je město díky budování cyklostezek velmi přátelské k cyklistům, ale na Horní náměstí žádná nevede. Do centra platí zákaz vjezdu motorové dopravy a cyklisté jsou tu tolerováni.

Poznámky pro vozíčkáře

Horní náměstí je pohodlně sjízdné pro vozíčkáře. Jen občas je třeba dát pozor na obrubníky či na nerovnosti historického dláždění.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu