Zřícenina hradu Rychvald

Skromné zbytky zdiva v lese nedaleko Lysic


Necelé 2 km západně od centra Lysic se nad údolím potoka (dnes při červené značce) tyčil od 14. století hrad Rychvald.

Je známo, že r. 1373 patřil Ješkovi z Kunštátu. Jako obydlený se uvádí naposled r. 1437, kdy jej Hynek z Ronova a Mitrova zastavuje své manželce. Pozdější majitelé, páni z Kunštátu z lysické větve, sídlili na tvrzi v Lysicích. Hrad zanikl nejspíše během válek Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem ve 2. polovině 15. století. 

Během krátké historie majitelé vystavěli hrad i předhradí, poměrně hluboké příkopy s padacími mosty, pod hradem umístili dvůr. 

Na dnešní zřícenině poznáte pozůstatky sklepů, hradeb, zbytky paláce i předhradí. 

R. 1830 byly na zřícenině nalezeny dvoje železné dveře, které byly pak přeneseny na lysický zámek. Také se tu našly šípy, kopí a ostruhy. 

Podle:

Hosák, L., Zemek, M. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl. I. Jižní Morava, s. 206, text z této knihy doslovně opsal autor webu hrady.cz


Umístění

GPS souřadnice

49°27'29.387"N 16°30'42.796"E

Adresa

Lysice 679 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lysice
Nadmořská výška
468 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hrad byl postaven ve 14. století. Poslední zpráva o tom, že je obydlen, pochází z r. 1437.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Skalice nad Svitavou, uzel tratí Brno - Česká Třebová a tratě mířící ze Skalice do Boskovic.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší místa s autobusovým spojením jsou dvě. Buď pojedete linkou 257 Boskovice - Sklaice n. Svitavou, žst. - Lysice - Olešnice do Štěchova anebo pojedete do Lysic. Sem jede z Brna, Králova Pole, nádraží linka 301 nebo z Boskovic a Skalice výše zmíněná linka 257. 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat u potoka na západním konci zástavby Lysic při červené značce. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud se účastníci zájezdu nasytili prohlídkou zámku v Lysicích, můžete jim ještě připravit vycházku. Necháte je vystoupit ve Štěchově na místě, kde silnice křižuje červenou značku, projdete údolí i s odbočkou na zříceninu Rychvald a necháte autobus čekat v Lysicích. 

Přístup pěšky

Ze západního konce Štěchova: nejdříve po červené dolů podél potoka a pak prudce nahoru po červeně značené odbočce. Celkem asi 1,2 km. 

Ze západního konce Lysic: nejdříve po červené značce podél potoka vzhůru a pak prudce nahoru po červené značené odbočce. Celkem asi 1,4 km, od zastávky busu v centru Lysic asi 2 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Údolí Lysického potoka pod hradem je sjízdné na horském kole, ale odbočka k hradu je nesjízdná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Zřícenina Rychvald je pro vozíčkáře nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu