Hradiště Rokyten

Na místě dnešní vsi Rokytná u Moravského Krumlova a na blízkém poli byly nalezeny důkazy dávného osídlení


Rokytná je poměrně malou vesnicí u Moravského Krumlova. Administrativně pod blízké město patří. Nebylo tomu vždy tak. Archeologové pod územím vsi a na blízké ostrožně nad řekou Rokytnou našli bezpočet důkazů o skutečnosti, že v dávných dobách zde sídlili lidé ve správním středisku pro široké okolí.

Osídlení ostrožny je datováno již od pravěku. Archeologické nálezy mají původ již od starší doby kamenné. Pokračují dobou bronzovou a železnou. Slované na ostrožnu přišli v 9. až 10. století a v osídlení pokračovali. Ovšem intenzita jejich pobytu v prvním období - velkomoravském - byla poněkud nevýrazná. Mnohem většího rozkvětu dosáhlo území nad Rokytnou až po roce 1000, v době mladohradištní. Tehdy patřilo území Moravy přemyslovskému knížeti Břetislavovi. Objevuje se pojmenování "grad Rokyten". Rokyta je staroslovanské označení vrby. V zakládací listině staroboleslavské kapituly z roku 1046 je Rokytná jmenována mezi významnými moravskými centry, tedy na úrovni Brna, Znojma či Olomouce.

Jak vypadalo hradiště Rokyten? Rozhodně si ho nepředstavujme jako opevněný zděný hrad. Spíše to byla (na tehdejší poměry) rozlehlá vesnice (3,7 ha) s docela silným opevněním a plošně rozsáhlým (8 ha) předhradím, také opevněným. Dnešní pole u Rokytné je bývalým hradištěm, dnešní vesnice Rokytná zaujímá bývalé předhradí.

Základním prvkem opevnění byly palisády po obvodu celého hradiště na rozhraní roviny a prudkého říčního svahu. Na některých místech byla možnost nepřítele zdolat obranné palisády ještě ztížena hlubokým příkopem nebo hliněným valem. Do dnešní doby se zachoval jen příkop oddělující vnitřní hradiště od předhradí. R. 2001 byla nedaleko kostela týmem archeologa Zdeňka Čižmáře odhalena další linie opevnění, která zřejmě strategicky dělila předhradí na dvě části.

Kdo na hradišti vládl? Bylo velmož, správce hradu, který podléhal znojemskému údělnému knížeti. Dohlížel na vojenskou družinu a na tržiště, řemeslníky a obchodníky. Zemědělské a zásobovací zázemí hradiště tvořila severovýchodní část dnešního okresu Znojmo. Není známo, zda na hradišti existoval kostel, ale můžeme se domnívat, že ano.

Hradiště zaniklo ve 12. století, konec nastal při velkém požáru, pravděpodobně jeho osud byl zpečetěn ve válečné vřavě jakožto důsledek rozbrojů mezi Přemyslovci, které trvaly celé 12. století. Svědectvím může být biskup Jindřich Zdík, který vydává r. 1146 listinu "po dobytí hradu Rokytná", ale je možné, že hradiště bylo vyvráceno až po krvavé bitvě mezi českými a moravskými Přemyslovci u nedalekých Loděnic r. 1185.

V následujících dobách se osídlení u Rokytné soustředilo kolem kostela a přetrvalo dodnes.

Podle:

Tabule naučné stezky u hradiště Rokyten, 5. 4. 2015
    
  
    



Umístění

GPS souřadnice

49°3'58.260"N 16°19'10.021"E

Adresa

Rokytná
Moravský Krumlov 672 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rokytná
Nadmořská výška
240 m.n.m. - 255 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jádro hradiště má rozlohu 3,7 ha, opevněné předhradí 8 ha. Konec osídlení na hradišti se datuje k r. 1146 nebo k r. 1185.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice je Moravský Krumlov na trati Brno - Střelice - Moravské Bránice - Moravský Krumlov - Hrušovany nad Jevišovkou. Výlet do Rokytné ale můžete také výhodně začít v železniční stanici Ivančice (odbočná trať z výše jmenované). Do Moravského Krumlova i Ivančic jezdí přímé vlaky z Brna, u některých spojení je nutný přestup v Moravských Bránicích.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ves Rokytná má poměrně kvalitní spojení s okolím. Jezdí sem autobusy linky 432 Ivančice - Moravský Krumlov - Znojmo. Lepší začátek výletu je tedy v Ivančicích, žel. st., odkud vás autobus doveze přímo do Rokytné. Pokud byste cestovali vlakem do Moravského Krumlova, museli byste z nádraží jet jedním autobusem do centra města a pak linkou 432 do Rokytné (což je moc přestupů). Linka 432 má provoz v pracovní dny i o víkendu. Výstupní zastávka se jmenuje Moravský Krumlov, Rokytná.

Příjezd osobním autem, parkování

V Rokytné můžete zaparkovat např. u kostela sv. Leopolda nebo v ulici, která od něj míří na západ ke hradišti.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusu doporučujeme parkovat u kostela, v ulici míří odtud ke hradišti byste se špatně otáčeli.

Přístup pěšky

Z autobusové zastávky v Rokytné: jděte na západ po modré značce cca 280 m.

Z náměstí v Moravském Krumlově jděte nejdříve k zámku, za ním prudce vpravo do tunelu a pak k řece, to vše po modré značce, po níž pokračujete až do Rokytné. Celkem asi 3 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Stezka s modrou značkou z Moravského Krumlova do Ivančic je sjízdná takto: úsek Moravský Krumlov - Rokytná jen na horském kole, u Rokytné v prudkém svahu je nutno kolo vést. Jeďte raději po silnici nebo podél řeky. Úsek Rokytná - Pod Budkovicemi je sjízdný na horském kole, krásná krajina, doporučujeme. Úsek pod Budkovicemi - Ivančice je u Budkovic odkloněn od řeky a je na něm mnoho pasáží, kde kolo musíte vést.

Hradiště Rokyten je na kole dostupné pohodlně.

Poznámky pro vozíčkáře

Z centra Rokytné se ke hradišti dopravíte docela pohodlně.

Rady a tipy

Doporučujeme dopravit se vlakem do Moravského Krumlova, svézt se navazujícím autobusem do centra města a po modré absolvovat 13 km cestu mezi krásnými slepencovými skalami do Ivančic, kde výlet zakončíte a autobusem nebo vlakem se dopravíte zpět.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu