Rozhledna na Městské hoře v Berouně

Vynikající rozhled na město a okolí


V Berouně byla postavena první rozhledna Klubu českých turistů. Již roku 1893 na vrcholku zvaném Děd nad městem za pouhé 4 měsíce vznikla krásná novogotická stavba vyhlídkové věže. Měla však poněkud smutný osud, neboť rozhled zarostl lesem a městská rada začala v období první republiky přemýšlet o nové rozhledně. Nabízela se k tomu Městská hora, kopec sice nevysoký, zato však s velmi příjemnou polohou nedaleko centra, z něhož bylo možno tušit výhled na města Beroun a Králův Dvůr a na okolní členitou krajinu nad soutokem řek Berounky a Litavky.

Byli to právě členové Klubu českých turistů, kteří návrh na novou stavbu iniciovali. Městské radě se nakonec nejvíce zamlouval návrh stavební firmy Jelínek. Donutila tuto firmu ke slevě z tehdejších 45 000 Kč na 35 000 Kč a rozhledna byla postavena r. 1936 na svou dobu nezvykle jako betonová nástavba vodojemu.

Ihned si našla své nadšené návštěvníky. Stala se dominantou města a mnozí opěvovali jedinečný kruhový rozhled. Našla si i své kritiky, kteří poukazovali na rozhazování městských peněz v době hospodářské krize.

V době II. světové války sloužila německým okupantům jako pozorovatelna, po osvobození byla opět otevřena pro turisty. Kvůli špatnému stavu se na dlouho v 70. letech uzavírá. Ačkoli nesloužila svému účelu, tehdejší vládnoucí režim na ni umístil obří rudou hvězdu. Je zajímavé, že na úpravu jiné dominanty města, si ani nejtvrdší berounští mocipání netroufli. Nedaleké Plzeňské bráně po celou dobu socialismu vévodil nápis: Všeho do času, Pán Bůh na věky.

Rudá hvězda po r. 1989 zmizela a věže se ujal mobilní operátor, nechal rozšířit betonovou stříšku přes celou vyhlídku a rozhlednu zpřístupnil veřejnosti.

Rozhled z berounské Městské hory je opravdu úchvatný. Není sice malebný, ale dává představu o průmyslových a dopravních dějinách města. Částečně je vidět hlavní náměstí, ale dobře zhlédnete dálnici, železnici Praha - Plzeň, bývalou cementárnu na jihozápadě města a nad ní lom Kosov a zpustlý areál bývalého podniku Tiba (v podstatě těsně pod Městskou horou). Na severu je dobře vidět hřbet Dědu, na severu a východě řeka Berounka a na východě kopce Českého krasu. Také si uvědomíte, jak architektonicky neblaze působí v centru Berouna paneláková výstavba.

Rozhledna je otevřena od listopadu do března v sobotu a v neděli od 10 do 15.30, od dubna do října denně od 10 do 18 hodin, k tomu se od května do září přidává prodloužení otevírací doby v sobotu a v neděli do 19 hodin. Základní vstupné roku 2015 činilo 12 Kč.

Podle:

http://rozhledny.kohl.cz/rozhledna-mestska-hora-v-beroune, 14. 5. 2015

Informační tabule na rozhledně na Městské hoře v Berouně, 19. 4. 2015
    
    


Umístění

GPS souřadnice

49°57'45.508"N, 14°3'54.366"E

Adresa

Beroun 266 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Beroun
Nadmořská výška
290 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna byla postavena r. 1936, obnovena r. 1998. Je vysoká 15 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Beroun na křižovatce tratí Praha - Plzeň (přes Karlštejn), Beroun - Rakovník a Beroun - Praha-Smíchov (přes Rudnou). V Berouně zastavují osobní vlaky a rychlíky, vlaky vyšší kategorie nikoli.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Berouna se dostanete mnoha autobusy, např. z Prahy, Zličína, od stanice metra. Město je přirozeným centrem a konečnou stanicí pro velkou spoustu místních autobusů. Nejbližší zastávka k rozhledně se jmenuje Beroun, U ZelenýchBeroun, Plzeňská brána. 

Příjezd osobním autem, parkování

Rozumné parkoviště v těsné blízkosti berounské Městské hory není. Zkusit štěstí můžete v ulici profesora Urbana (odsud je to pěšky nejblíž, cca 200 metrů) nebo poblíž centra u polikliniky (odsud stoupejte cca 400 m na Městskou horu).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Průvodce zájezdu může např. nechat účastníky vystoupit na křižovatce ulic Profesora Urbana a Za Městskou horou a poslat parkovat vůz k hypermarketům u dálniční křižovatky.

Přístup pěšky

Ze železniční stanice Beroun: jděte přes lávku nad říčkou Litavkou do centra na Husovo náměstí a pak viz dále.

Z Husova náměstí: jděte Plzeňskou branou, za ní mírně vpravo, přejděte přes rušnou komunikaci (třída Politických vězňů) a okolo parkoviště u polikliniky stoupejte lesoparkem  k vrcholu Městské hory.  Celkem ze železniční stanice cca 1,3 km, z Husova náměstí cca 600 m.

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice severně od Městské hory jsou pro cyklisty běžně sjízdné, tudy doporučujeme přijet. Kola je nutno hlídat pod schody na rozhlednu.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je berounská Městská hora nedostupná.

Rady a tipy

Kromě rozhledny je na Městské hoře v Berouně hlavní atrakcí medvědárium.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu