Vrbovecký mlýn

Samota mezi brněnskými městskými částmi Bystrc a Žebětín, dnes místo chovu koní, penzion a restaurace


První zmínka o vodním mlýnu na potoce Vrbovci u Žebětína se datuje do druhé poloviny 16. století. Prvním známým mlynářem byl Jan Chvalkovský, který se na mlýně usadil v roce 1750. V roce 1918 byl mlýn zrušen a jeho majitel jej upravil na zámeček. V budovách dnes sídlí jezdecký klub Eliot, jehož majitel provozuje restauraci, penzion a v hospodářských staveních chov koní. Pod mlýnem na louce se rozkládá nevelké parkurové závodiště.

Ve mlýně a v okolí je možno pořádat různé akce, některé pořádá sám majitel - slet čarodějnic, výstavu psů, drakiádu, výlov rybníka, oslavy konce školního roku, silvestra atd. Výhodou areálu je poloha. Jste na území města a současně v přírodě.

Podle:

http://www.eliot.cz/,  10. 1. 2016





Umístění

GPS souřadnice

49°12'37.930"N, 16°30'11.820"E

Adresa

Kohoutovická 117
Brno-Žebětín
Brno 635 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Žebětín
Nadmořská výška
290 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Brno hlavní nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze zastávky městské hromadné dopravy Hlavní nádraží jeďte tramvají č. 1 na Mendlovo náměstí. kde přestupte na autobus č. 52. V městské části Žebětín vystupte na zastávce Kohoutovická.  Mlýn je dosažitelný i z Brna-Bystrce, např. ze zastávky tramvaje č. 1 Ondrouškova. 

Příjezd osobním autem, parkování

Vydejte se ze středu městksé části Brno-Žebětín na východní okraj zástavby a zde pokračujte asfaltovou polní cestou doleva k lesu. Před budovami bývalého mlýna lze parkovat.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vydejte se ze středu městské části Brno-Žebětín na východní okraj zástavby a zde pokračujte asfaltovou polní cestou
doleva k lesu. Před budovami bývalého mlýna lze parkovat, avšak velmi dlouhé typy autobusů tu budou mít problém s otočením.

Přístup pěšky

Ze zastávky autobusu č. 52 Kohoutovická: jděte na východ mimo zástavbu Žebětína a pak odbočte po polní asfaltové cestě doleva. Celkem 1,1 km.

Ze zastávky tramvaje č. 1 Ondrouškova: sejděte klikatou cestou nejdříve mezi paneláky ulice Štouračovy a pak pokračujte přes louku k potoku Vrbovec. Menší pěšinkou se vydejte stále proti proudu. Celkem asi 2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole lze přijet po asfaltové polní silničce od východního okraje zástavby Žebětína.

Poznámky pro vozíčkáře

S vozíkem lze přijet po asfaltové polní silničce od východního okraje zástavby Žebětína.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu