Rybník Rathan

Ojedinělá možnost koupání a trávení volného času v Náměšti nad Oslavou


Krajina v okolí Náměště nad Oslavou je poměrně chudá na přírodní vodní plochy, které by v létě lákaly ke koupání. Přímo u města, při silnici na Třebíč se ovšem rozkládá rybník Rathan, který je hezkou výjimkou. Proč je tak vyhledávaný?

Je opravdu velký. Zájemci o rekreaci se na jeho břehy snadno vejdou. Mohou si vybrat "základnu" (většinou travnatou) ve stínu stromů nebo na slunci (více doporučujeme jižní břeh). Pro děti jsou tu příjemné mělčiny, dospělí obvykle plavou dál od břehu. Voda je relativně čistá, avšak není kontrolována. Dno rybníka je příjemné, hlinitopísčité. Na jižním břehu u hráze funguje docela slušné občerstvení. Auta návštěvníků parkují obvykle u hráze nebo na rozšířených místech blízké silnice I/23.

A tak jediné, co lze koupání u rybníka Rathan vytknout, je docela rušný provoz na blízké silnici Brno - Třebíč. Za silnicí vede železnice, po níž občas projede vlak, který sice dělá hluk také, ale spíše voní dálkou.

Rybník Rathan zkrátka musíte zkusit, např. pokud pojedete autem z Brna na západ anebo pokud vás omrzí zkoumání velkého množství přírodních a historických zajímavostí v okolí.

    


Umístění

GPS souřadnice

49°12'40.548"N 16°8'29.952"E

Adresa

Náměšť nad Oslavou 675 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Náměšť nad Oslavou
Nadmořská výška
390 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rybník zaujímá plochu asi 14 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice Náměšť nad Oslavou se nachází na trati Brno - Třebíč - Jihlava. Zastavují tu osobní vlaky i rychlíky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Náměšť nad Oslavou je uzlovým bodem pro autobusové linky ze širokého okolí a zastavuje tu i dálkový autobus Brno - České Budějovice a Brno - Studená. Autobusové nádraží je hned u vlakového. Pokud byste se chtěli dostat až do těsné blízkosti rybníka, pak jeďte do zastávky Náměšť nad Oslavou, U Rathanu. Pozor. v pracovní dny se po okolí Náměšti celkem autobusem cestovat dá, v sobotu a v neděli se ale kromě několika spojů na obou dálkových linkách ve městě a v okolí "běžným" autobusem nedostanete nikam. Bez výjimky.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na hrázi nebo na rozšířeném místě blízké silnice I/23.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze na hrázi nebo na rozšířeném místě blízké silnice I/23.

Přístup pěšky

Z nádraží jděte ke hlavní silnici č. 23 a po ní se dejte směr Třebíč. Rybník uvidíte hned za posledními domy městské zástavby.

Příjezd na kole, parkování kol

Rybník je běžně dostupný pro jízdu na kole. Po jižním břehu vede pěšina, po části severního místní cesta

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se k vodě u rybníka Rathan dostane jen velmi omezeně u hráze a na jižním břehu, a to jedině s doprovodem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu