Raxseilbahn

Jediná lanovka v horské skupině Raxalpe

Kontaktní informace

+43 266 652 497
Oficiální stránky
raxseilbahn@raxalpe.com

Raxseilbahn je nejstarší kabinkovou lanovkou v Rakousku a současně jedinou stavbou svého druhu v části Alp zvané Rax nebo též Raxalpe. 

Lanovka vyveze turisty o více než 1000 výškových metrů výše, čímž ušetří značnou námahu a čas. Tím se stává túra po hřebeni Raxalpe dostupnou pro velkou skupinu příznivců hor, nedílnou špatnou stránkou je značná "komercionalizace" provozu a poměrně velké množství lidí na pěších stezkách nad horní stanicí. Lanovka je situována poměrně nedaleko Vídně, takže v turistické sezoně je při dolní stanici slušná fronta zájemců o svezení. I když se čekání může měřit i na více než jednu hodinu a jízdenka není levná, spíše se jízda lanovkou vyplatí vzhledem k obrovskému převýšení, které by bylo nutno překonat pěšky. Při tomto přemýšlení není divu, že lanovka sveze až 240 000 cestujících ročně. 

První myšlenky o lanovce na Rax se objevují již r. 1899. Více než 25 let trvalo ideologické soupeření mezi zastánci a odpůrci výstavby. R. 1910 se objevila myšlenka na stavbu velkolepých hotelů na Raxu, což se setkalo s odmítavým postojem zástupců rakouských turistických klubů. Rax se měl stát rakouským Davosem a St. Moritzem, ale nakonec realizace byla skromnější. 

Stavba lanovky proběhla mezi červencem 1925 a dubnem 1926. Jezdit se začalo od 9. června 1926.

Svezení využily známé osobnosti, např. r. 1926 Marie Bonaparte, princezna z Řecka a Dánska. 

Dávno předtím existují záznamy o tom, že na Rax do chaty Ottohaus chodil slavný český rodák a rakouský občan Sigmund Freud. To však lanovka ještě neexistovala (r. 1896). Ale víme o zajímavé souvislosti: Řecká princezna pomohla po anšlusu Rakouska Německem Freudovi ze země před nacisty odejít.  

Podle:

https://de.wikipedia.org/wiki/Raxseilbahn, 28. 8. 2018

https://www.raxalpe.com/de, 28. 8. 2018


Umístění

GPS souřadnice

47°42'56.0"N 15°48'12.7"E

47°42'56.0"N 15°48'12.7"E (dolní stanice)

47°43'01.2"N 15°46'43.0"E (horní stanice)

Adresa

Hirschwang A-2651

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
528 m.n.m. (dolní stanice), 1546 m.n.m. (horní stanice)
Základní číselné údaje
Délka lanovky je 2180 metrů. Do kabiny se vejde 40 osob. Stavba lanovky proběhla v l. 1925-26. Jízda trvá 7 až 10 minut. Největší vzdálenost mezi gondolou a zemí je 60 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Payerbach-Reichenau na trati Wien - Brück an der Mur, která vede přes známý průsmyk Semmering. Pokud pojedete od Vídně, pak ale na průsmyk nedorazíte. V Payerbachu zastavují rychlíky z Vídně, ale vlaky typu EC na lince Praha - Graz zde nezastavují, je nutný přestup např. ve Wiener Neustadtu. Z Payerbachu do Hirschwangu vede sice 6 km dlouhá úzkorozchodná trať, na ní ovšem je jen muzejní provoz. Ale od nádraží v Payerbachu až k dolní stanici lanovky jezdí autobusy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z nádraží v Payerbachu jezdí autobusy Postbus k dolní stanici lanovky. Vystupte na místě, které je v jízdních řádech vedeno pod názvem Hirschwang an der Rax Raxseilbahn. 

U dolní stanice lanovky Raxseilbahn je obrovské parkoviště pro automobily a autobusy. V rekreačních špičkách je třeba počítat s tím, že na lanovku můžete dlouho čekat. Uvážíme-li ale, že v kabince překonáte převýšení téměř 1000 metrů, pak se čekání spíše vyplatí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte u dolní stanice lanovky (severně od vesnice Hirschwang an der Rax).  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus zaparkujte u dolní stanice lanovky (severně od obce Hirschwang an der Rax).   

Přístup pěšky

Dolní stanice lanovky je situována severně od obce Hirschwang an der Rax.

Příjezd na kole, parkování kol

Jízda s kolem v lanovce sice je možná, ale další pohyb po hřebenové trase je předpokládán jako pěší. Jízdu dolů nikdo z redakce nezkoušel a ani neznáme rozumnou cestu pro sjezd (downhill). 

Poznámky pro vozíčkáře

Jízda osoby na vozíčku v lanovce možná je, pohyb na horní stanici také. Od horní stanice, kde jsou pěkné rozhledy, se ale vozíčkář dále nedostane. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu