Rozhledna Horní les

Vynikající rozhled na obrovskou část Čech a Moravy z telekomunikační věže u Rovečného


Na východním okraji okresu Žďár nad Sázavou krajina Vysočiny někde pomalu, jinde výrazně snižuje nadmořskou výšku a klesá ke sníženině zvané Boskovická brázda. Horní les u Rovečného je označení pro jeden z posledních vysokých kopců východního okraje Vysočiny (Českomoravské vrchoviny). Nadmořská výška předurčuje tento kopec jako vyhlídkový a snižující se terén směrem k východu zase napovídá, že je "kam dohlédnout". Toho si všimli budovatelé vyhlídkových věží v minulosti i projektanti současné věže.

Historie Horního lesa se píše od r. 1824, kdy je zde zaměřen trigonometrický bod. Další zpráva z r. 1918 dokládá, že na vrcholu existovala měřičská věž, která sloužila současně jako rozhledna tzv. Rakušanka.

Další trigonometrický stožár byl na vrcholu Horního lesa postaven po roce 1936, jeho výška byla 21 metrů. V roce 1954 byl zlikvidován vzhledem ke špatnému technickému stavu. Další věž ze dřeva vysoká 38 m byla postavena v l. 1968-69. Při námraze r. 1974 se na ní ulomila část konstrukce. Zbytky věže byly demontovány v roce 2000.   

V éře šíření signálu mobilních operátorů projevil o kopec zájem Eurotel Praha. Dohodou s obcí Rovečné upravil část věže na vyhlídkový ochoz. A nutno říci, že dílo se povedlo.  Generálním dodavatelem byla firma Svoboda Karel Ing. Stavební práce a terénní úpravy provedla firma Elektrotec a. s., ocelovou konstrukci dodala firma Excon a. s., dodávka a montáž vysílače  je dílem firmy Svoboda a syn s.r.o. 

Proč se rozhledna podařila? Je totiž mimořádně "vzdušná". Po schodech turisté vyjdou vysoko nad okolní les, takže je vidět nejen k východu snižující se terén Vysočiny, ale studovat obzor můžete i směrem na sever a na západ. A proto je výhled z Horního lesa mimořádně poutavý.

Na jihu uvidíte Vírskou přehradu a údolí Svratky, na východě především obec Rovečné a okolí. daleké horizonty ale hledejte jednak na severu (Jeseníky a Králický Sněžník) a na severozápadě (za příznivé dohlednosti Orlické hory a Krkonoše). Na hřebeny nejvyšších českých hor je to odtud úctyhodných 140 km.

Pod rozhlednou můžete přečkat případnou nepohodu pod turistickým přístřeškem.

Rozhledna je otevřena od 15. 4. do 15. 10., nahoru nevstupujte, je-li zavřena branka nebo při nepříznivých povětrnostních podmínkách (vítr, námraza,...)

Podle:

Informační tabule pod rozhlednou, 19. 9. 2015

http://rozhledny.webzdarma.cz/horniles.htm, 22. 10. 2015


Umístění

GPS souřadnice

49°35'26.938"N 16°20'27.963"E

Adresa

Rovečné 592 65

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rovečné
Nadmořská výška
774 m.n.m.
Základní číselné údaje
Trigonometrický bod Horní les byl poprvé zaměřen r. 1824. Současná věž výšky 59 metrů byla postavena r. 2002. Výška ochozu je 38 metrů nad zemí. Na ochoz vede 201 schodů.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční spojení je od Rovečného hodně daleko. Jsou to stanice Letovice na trati Brno - Česká Třebová, Bystřice nad Pernštejnem na trati Tišnov - Nové Město n .M. - Žďár nad Sázavou nebo Polička na trati Svitavy - Žďárec u Skutče. Do blízkosti rozhledny doporučujeme tedy přicestovat autobusem nebo autem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Rovečného jezdí autobusová linka z Brna-Králova Pole od železniční stanice přes Kunštát. Na místo se dostanete jak v pracovní dny, tak s nižší frekvencí spojů i o víkendu. Linkami z Bystřice nad Pernštejnem se do Rovečného dostanete jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat téměř kdekoli můžete v Rovečném nebo v Nyklovicích.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování v Rovečném na náměstíčku.

Přístup pěšky

Z Rovečného: 2 km po červené značce. Cesta nevede přímo. Kdo si ji chce zkrátit, jde přímo podle odhadu či azimutu k vrcholu. Cestou bude překonávat elektrické ohradníky.

Z Nyklovic: asi 1,5 km po modré značce. 

Z Víru: asi 6 km stále do kopce po modré značce.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta po červené značce z Rovečného je sjízdná pro horská kola, dokonce z větší části vede po asfaltu. Jedná se ale o výjezd pro opravdové milovníky stoupání.

Na většině papírových i internetových map je pod rozhlednou uvedena cyklotrasa 5218 značená modrým pásovým značením. Vede od hráze v. n. Vír přes Chlum pod rozhlednu. Tato cyklotrasa má jižně od rozhledny oproti zákresům úplně odlišný průběh v terénu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se na rozhlednu nedostane. V Rovečném jeho auto zastaví zákaz vjezdu, další stoupání je místy velmi strmé a výstup od paty rozhledny na ochoz nemožný.

Rady a tipy

Pokud budete mít čas, doporučujeme od rozhledny zajít si na zajímavý vrchol s výhledem v bočním hřbetu Horního lesa. Místo při modré značce, která míří do Víru, se jmenuje Javorův kopec

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu