Cholerový hřbitov ve Veverské Bítýšce

Pietní místo s velmi chmurnou a bizarní atmosférou


V obci Veverská Bítýška, kterou protéká řeka Svratka, dlouho nebyl hřbitov uvnitř zástavby. Zemřelí byli pochováváni nedaleko kaple Matky Boží u hradu Veveří. V letech 1831-32 postihla obyvatele Veverské Bítýšky obrovská tragédie. Začali umírat na choleru.

Nový prozatímní hřbitov byl zřízen na kousku pole, které patřilo kostelu, 300 m od obce. Uvádí se, že od října 1831 do ledna 1832 v obci zemřelo 65 osob, z toho na choleru 32. V sousední obci Hvozdec na choleru zemřel 1 člověk. I v dalších letech umírali lidé v důsledku nakažlivých nemocí, do roku 1866 to bylo dalších 133 lidí. Na rozdíl od obětí z l. 1831-32, jejichž těla byla uložena na cholerovém hřbitově, o těch pozdějších místo uložení není spolehlivě prokázáno.

Mezitím ale obec Veverská Bítýška vedla v l. 1833-34 při o vlastnictví hřbitova u kaple Matky Boží a prohrála ji. Musela vybudovat kromě hřbitova mimo zástavbu také jeden mezi domy. Výstavbu uskutečnila r. 1837. Přitom není známo, kam se po určitou dobu ukládaly ostatky zemřelých a kolik přesně jich na cholerovém hřbitově leží.

Na místě cholerového hřbitova byl osazen litinový kříž a plocha byla oživena porostem jírovců maďalů. Ještě v 60. letech 20. století tu tři z nich stály.

V 70. letech byla nad bývalým hřbitovem vytyčena trasa pro vedení velmi vysokého napětí. Mohla z pietních důvodů vést o několik desítek metrů dál. Nestalo se. Navíc stromy byly vykáceny a hřbitov zpustošen. Zůstala jen plocha uprostřed pole, která zarůstala náletovými dřevinami. Jak odcházeli ze života pamětníci, ztrácelo i povědomí o neobvyklé památce. Plochu hřbitova neustále orbou zmenšovali traktoristé.

Až  místní Okrašlovací spolek a junáci v l. 1999-2001  pietu místa obnovili. Pozemek nechali znovu zaměřit, podíleli se na jeho osetí trávou. Byly zasazeny javory platanolisté, znovu vztyčen kříž a nově též umístěna pamětní deska.

Jediné, co nebylo možno provést, byla výstavba přístupové cesty k památce. A tak cholerový hřbitov ve Veverské Bítýšce zůstává osamocen uprostřed pole v poněkud bizarní poloze. A chmurnou atmosféru podtrhuje vedení vysokého napětí, které od doby jeho výstavby nikdo nepřestěhoval.

Podle:

Naučná tabule u hřbitova, říjen 2015
   
    



Umístění

GPS souřadnice

49°16'0.570"N 16°26'34.462"E

Adresa

Veverská Bítýška 664 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Veverská Bítýška
Nadmořská výška
269 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hřbitov byl zřízen r. 1831, po zániku jako pietní místo obnoven r. 2001.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice je Kuřim.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Kuřimi, žst. se do Veverské Bítýšky dostanete autobusem č. 312 (směr Deblín a Tišnov).

Z Brna-Bystrce, Zoologické zahrady jezdí do Veverské Bítýšky autobus č. 303. Je lhostejné, zda použijete spoj jedoucí přes Mečkov nebo přes Hvozdec.

Hodně blízko cholerového hřbitova žádná autobusová zastávka není. Vystupte na zastávce Veverská Bítýška, náměstí.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na náměstí ve Veverské Bítýšce nebo v přilehlých ulicích.Můžete též parkovat na čerpací stanici při výjezdu z Veverské Bítýšky do Brna. Nebo se dokonce při suchém počasí můžete vydat po polní cestě až do velmi těsné blízkosti hřbitova.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat buď ve Veverské Bítýšce na náměstí nebo na čerpací stanici při výjezdu z Veverské Bítýšky do Brna.

Přístup pěšky

Z náměstí ve Veverské Bítýšce se vydejte po silnici ve směru na Brno. Hřbitov leží asi 440 m od benzinové čerpací stanice vlevo v poli. Nejkratší vzdálenost pietního místa od silnice je necelých 180 m. Poznáte jej podle osamělých stromů. Dojít lze k němu po poli, pokud je terén na něm schůdný.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přiměřeně pokyny pro pěší.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je terén u hřbitova nesjízdný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu