Soutok Chvojnice a Sudického potoka

Romantické místo se skalami a zachovalou přírodou


Řeka Chvojnice tvoří pod Kralicemi nad Oslavou malebné, místy hodně sevřené, asi 10 km dlouhé údolí. Než dosáhne svého ústí zleva do Oslavy u Senoradského mlýna, několikrát v zaklesnutých meandrech prudce změní směr a často teče pod vysokými skalami.

Prudká změna směru je patrná také v místě, kde do Chvojnice ústí zleva Sudický potok. Chvojnice na místo soutoku teče od západu, Sudický potok od severovýchodu. Pod soutokem říčka Chvojnice teče k jihozápadu.

Na soutoku Chvojnice a Sudického potoka a mezi skalami trochu níže po proudu je cítit romantika. Není divu, že tato místa si ke svým toulkám vybírá hodně turistů a trampů.


Umístění

GPS souřadnice

49°9'59.531"N 16°13'39.350"E

Adresa

Sudice 675 73

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Sudice u Náměště nad Oslavou
Nadmořská výška
345 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Kralice nad Oslavou na trati Jihlava - Brno. Zastavují tu jen osobní vlaky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Soutok Chvojnice a Sudického potoka leží na hranici dvou krajů. Zatímco v kraji Vysočina místní autobusová doprava funguje v podstatě špatně, o víkendech vůbec (obce Březník, Kladeruby nad Oslavou, Kuroslepy), v Jihomoravském kraji autobusy v integrovaném systému jezdí i do periferních míst celý týden. Jako výchozí místo pro výlety doporučujeme Ketkovice (linka 430 Rapotice, žst - Oslavany - Ivančice) nebo Senorady (linka 423 Tetčice žst. - Oslavany - Mohelno).

Příjezd osobním autem, parkování

Autem zaparkujte buď v Kralicích, Ketkovicích nebo Senoradech. Motorovým vozidlům je povolený vjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna - pozor ale na cestu, není příliš kvalitní a v zimě se neudržuje.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Autobus lze zaparkovat v Ketkovicích, v Kralicích nebo Senoradech. Sjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna není pro autobus v žádném případě vhodný.

Přístup pěšky

Z Kralic nad Oslavou, žst: jděte po modré značce k jihu asi 5 km.

Ze Senorad: jděte nejprve po žluté značce k soutoku Oslavy a Chvojnice a pak po modré okolo Lípy u Chvojnice a přes výběžky Kozích hřbetů k severu. Celkem asi 7,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Údolí Chvojnice mezi Kralicemi a ústím do Oslavy je na hranici sjízdnosti. Určitě si vezměte horská kola a připravte se na místa, kde bicykly budete muset tlačit nebo přenášet přes překážky.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je modrá značka v údolí Chvojnice mezi Kralicemi a ústím do Oslavy nedostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu