Výběžek Kozích hřbetů

Velmi malebný skalnatý ostroh nad říčkou Chvojnicí


Říčka Chvojnice je levostranný přítok řeky Oslavy. Stejně jako Oslava i tento tok má značný spád. Překonává výškový rozdíl mezi Českomoravskou vrchovinou a ústím, takže její údolí je poměrně hluboké, tok se klikatí v zaklesnutých meandrech a místy mezi skalnatými stráněmi.

Kozí hřbety je název, který se jednak užívá pro kótu o nadmořské výšce 430 m nad levým břehem Chvojnice, jednak pro skály, které z této kóty vybíhají k řece. Chvojnice Kozí hřbety obtéká dlouhým meandrem. Na skály je od řeky celkem snadný přístup, převýšení od řeky je něco okolo 50 metrů, celková hloubka údolí je ale větší - asi 100 metrů.

Kozí hřbety jsou spolu s dalšími místy na Oslavě a Chvojnici důvodem, proč sem chodí milovníci přírody, romantici a proč zde vznikla velká spousta trampských osad.


Umístění

GPS souřadnice

49°9'37.305"N 16°13'51.584"E

Adresa

Ketkovice 664 91

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ketkovice
Nadmořská výška
345 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Kralice nad Oslavou (trať Brno - Jihlava). Zastavují zde pouze osobní vlaky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové spoje jezdí z Ivančic a to buď do Ketkovic anebo Senorad, odkud vedou značené trasy. Konkrétně linka 430 jezdí na trase Ivančice - Oslavany - Ketkovice - Rapotice žel. st. V pracovní dny je spojení buď po dvou hodinách nebo po hodině, v sobotu a v neděli jede spojů málo.

Pokud chcete putování začít v Ketkovicích, pak doporučujeme přijet do Ivančic či Oslavan autobusem a pak pokračovat linkou 430 - nebo přijet vlakem do Rapotic a zde přestoupit na linku 430.

Do Senorad jezdí linka 423 na trase Rosice - Tetčice, žel. st. - Ivančice - Oslavany - Senorady - Mohelno. Má vyšší frekvenci spojů než výše zmíněná linka 430. Dál viz přístup pěšky.

Do Kuroslep nebo do Kralic nad Oslavou jezdí autobusy z okresu Třebíč, ale jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze snadno zaparkovat v obcích Kralice nad Oslavou, Ketkovice, Senorady nebo Kuroslepy. Motorovým vozidlům je povolený vjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna - pozor ale na cestu, není příliš kvalitní a v zimě se neudržuje.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky zájezdu nechat vystoupit u žst Kralice nad Oslavou a počkat na ně v Ketkovicích. Sjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna není pro autobus v žádném případě vhodný.

Přístup pěšky

Ze Senorad: jděte po žluté značce k soutoku Oslavy a Chvojnice a pak po modré proti proudu Chvojnice.

Z Ketkovic: jděte po červené do údolí Oslavy (s možnou odbočkou na  Ketkovický hrad), pak k soutoku Oslavy a Chvojnice a proti proudu Chvojnice po modré.

Z Kuroslep: jděte k vyhlídce Kalimeta a odtud k lesu, zde k jihu lesní asfaltkou až ke křižovatce s červenou značkou. Pak přes zříceninu Kraví Hora k soutoku a proti proudu Chvojnice po modré značce.

Z Kralic nad Oslavou: jděte po modré značce na jih.

V každém případě se v údolí Oslavy a Chvojnice připravte na stezky s občasnými velkými převýšeními a místy s přírodními překážkami.

Příjezd na kole, parkování kol

Modrá značka mezi Kralicemi nad Oslavou a ústím Chvojnice je pro kola jen obtížně sjízdná. Často budete muset kolo vést nebo tlačit. 

Poznámky pro vozíčkáře

Modrá značka mezi Kralicemi nad Oslavou a ústím Chvojnice je pro vozíčkáře nedostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu