Lípa u Chvojnice

Památný strom ve skalnatém a suťovém údolí


Milovníci přírody, zvláště pak chataři a trampové, mají ve značné oblibě údolí řek Oslavy a Chvojnice. Jejich soutok patří k nejhezčím přírodním scenériím v Česku. Chvojnice i Oslava se prodírají mezi vysokými skalami, kde výškový rozdíl mezi dnem údolí a vrcholky činí až 100 metrů.

A tak pokud jdete těsně nad soutokem obou řek údolím Chvojnice a obdivujete všechnu tu skalní nádheru kolem, může se stát, že přehlédnete statnou lípu malolistou, zvanou Lípa u Chvojnice, rostoucí u okraje kamenného moře. Byla vyhlášena za památnou již roku 1985. Je silně poškozena, ale kvete a plodí.

Podle:

http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/pstromy/index.php?frame&SHOW_ONE=1&ID=7539, 30. 11. 2015



Umístění

GPS souřadnice

49°8'23.702"N 16°14'15.516"E

Adresa

Kuroslepy 675 75

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kuroslepy
Nadmořská výška
270 m.n.m.
Základní číselné údaje
Lípa má výšku 27 m a obvod kmene 440 cm. Památnou byla vyhlášena r. 1985.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Údolí Chvojnice a Oslavy

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Kralice nad Oslavou (trať Brno - Jihlava). Zastavují zde pouze osobní vlaky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové spoje jezdí z Ivančic a to buď do Ketkovic anebo Senorad, odkud vedou značené trasy. Konkrétně linka 430 jezdí na trase Ivančice - Oslavany - Ketkovice - Rapotice žel. st. V pracovní dny je spojení buď po dvou hodinách nebo po hodině, v sobotu a v neděli jede spojů málo.

Pokud chcete putování začít v Ketkovicích, pak doporučujeme přijet do Ivančic či Oslavan autobusem a pak pokračovat linkou 430 - nebo přijet vlakem do Rapotic a zde přestoupit na linku 430.

Do Senorad jezdí linka 423 na trase Rosice - Tetčice, žel. st. - Ivančice - Oslavany - Senorady - Mohelno. Má vyšší frekvenci spojů než výše zmíněná linka 430. Dál viz přístup pěšky.

Do Kuroslep jezdí autobusy z okresu Třebíč, ale jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze snadno zaparkovat v obcích Ketkovice, Senorady nebo Kuroslepy. Motorovým vozidlům je povolený vjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna - pozor ale na cestu, není příliš kvalitní a v zimě se neudržuje.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky zájezdu nechat vystoupit u rozhledny Kalimeta v obci Kuroslepy a počkat na ně v Ketkovicích. Sjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna není pro autobus v žádném případě vhodný.

Přístup pěšky

Ze Senorad: jděte po žluté značce k soutoku Oslavy a Chvojnice a pak asi 300 m po modré proti proudu Chvojnice.

Z Ketkovic: jděte po červené do údolí Oslavy (s možnou odbočkou na  Ketkovický hrad), pak k soutoku Oslavy a Chvojnice a proti proudu Chvojnice po modré.

Z Kuroslep: jděte k vyhlídce Kalimeta a odtud k lesu, zde k jihu lesní asfaltkou až ke křižovatce s červenou značkou. Pak přes zříceninu Kraví Hora k soutoku a 300 m proti proudu Chvojnice po modré značce.

Příjezd na kole, parkování kol

Údolí Chvojnice pro jízdu na kole nedoporučujeme. Na mnoha místech je zde nutno kolo vést, nést nebo tlačit. Ale ze Senorad se po žluté značce dostanete na horském kole docela pohodlně k soutoku Chvojnice a Oslavy, přejdete přes lávku a pak dojedete k lípě. Dále směrem na sever už přibývá nesjízdných míst.

Poznámky pro vozíčkáře

Údolí Chvojnice není pro vozíčkáře dostupné.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu