Výhled od Kamzíku na Dlouhé stráně

Fascinující podívaná nad údolím Desné v Hrubém Jeseníku


Poblíž turistického přístřešku zvaného Kamzík při modré turistické značce téměř na hlavním hřbetu Hrubého Jeseníku se otevírá velmi pěkný výhled do údolí Desné a na protější horský hřbet. Lesní cesta traverzuje pod hlavním hřbetem a v odlesněných pasážích nabízí fascinující podívanou. Z vyhlídky u Kamzíku je vidět také vodní elektrárna Dlouhé stráně. Dolní nádrž je v údolí, k horní nádrži se šplhá klikatá silnice. Pokud máte štěstí na dohlednost, pak uvidíte i horní nádrž na vrcholu Mravenečníku. Z nadmořské výšky místa výhledu ale není vidět hladina, pouze člověkem zcela přeměněný, "seříznutý" vrchol této hory. V údolí také můžete vidět první podhorské sídlo - Kouty nad Desnou a částečně vytušíte dlouhé sjezdovky vybudované nad zástavbou. Pokud jdete po modré značce v zimním období, pak vás na existenci lyžařského střediska nejspíše přivede hluk, který hluboko do hor roznášejí zasněžovací zařízení u sjezdovek.

Umístění

GPS souřadnice

50°6'24.236"N, 17°11'35.095"E

Adresa

Kouty nad Desnou
Loučná nad Desnou 788 11

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kouty nad Desnou
Nadmořská výška
1197 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vyhlídková cesta vede 460 (výškových) metrů nad údolím Desné.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Jeseníky

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železničních stanic Šumperk, Kouty nad Desnou nebo do železniční stanice Jeseník.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejlepším výchozím místem na túru po Hrubém Jeseníku je zastávka nazvaná Kouty nad Desnou, Červenohorské sedlo. Jezdí sem jednak některé dálkové autobusy, ale hlavně linka Šumperk - Jeseník. Na tento autobus můžete nastoupit v Šumperku, kde je autobusové nádraží poblíž vlakového. V Jeseníku je situace horší, vlakové nádraží je od autobusového značně vzdáleno.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte na Červenohorském sedle.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus zaparkujte na Červenohorském sedle.

Přístup pěšky

Z Červenohorského sedla jděte buď po červené značce směrem na Švýcárnu a na Malém Jezerníku sejděte neznačenou cestou z hlavní trasy na modrou značku (celkem asi 5 km)  nebo jděte po modré značce už z Červenohorského sedla. Modrá značka vede po lesní cestě, červená značka spíše po kamenitých stezkách a pěšinách.

Z Koutů nad Desnou výstup po lesních cestách po zelené značce asi 5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Příjezd je možný z Červenohorského sedla po cyklotrase 6075 (modré pásové značení). Na jednom místě je nutno sjet hodně dolů k Petrovce a "ztratit" výšku.

Poznámky pro vozíčkáře

Příjezd je možný z Červenohorského sedla po cyklotrase 6075 (modré pásové značení). Na jednom místě je nutno sjet hodně dolů k Petrovce a "ztratit" výšku. Nutno mít s sebou fyzicky velmi zdatný doprovod, cesta je na hranici sjízdnosti. Spíše nedoporučujeme.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu