Červenohorské sedlo

Dopravně nejdůležitější sníženina v hlavním hřbetu Hrubého Jeseníku, lyžařské středisko a výchozí bod túr


Hrubý Jeseník je kerné pohoří. Poměrně zarovnaný povrch budovaný z prvohorních nebo i ještě starších hornin byl ve třetihorách rozlámán na kry. Dělo se tak jako ozvěna na nedaleké horotvorné pohyby při vrásnění, které postihlo Karpaty. V Hrubém Jeseníku dosáhlo rozlámání na kry mohutných rozměrů. Jednotlivé kry vystoupily podél zlomů značně vysoko, jiné sestoupily. Podél zlomů místy vytrysklo na povrch magma (např. sopka Velký Roudný) nebo minerální prameny (např. v Karlově Studánce). A jakou stopu po horotvorné činnosti představuje Červenohorské sedlo?

Červenohorské sedlo je sníženina, která vznikla na zlomu mezi obrovskými krami. Dnes se na východ od sedla zdvihá kra Pradědu, na západ kra Keprníku. Červenohorské sedlo v celém hlavním hřbetu Hrubého Jeseníku je jedinou sníženinou v celém pohoří mezi sedlem Skřítek a Ramzovským sedlem. Severně od Červenohorského sedla leží historické území Slezska, jižně odtud území Moravy. Sedlo tedy bylo a je důležitou spojnicí mezi dvěma historickými zeměmi.

Dnešní nadmořská výška zlomové linie na sedle přesahuje 1000 metrů. Není tedy divu, že silnice I/44 z moravského Šumperka do slezského Jeseníku překonává serpentinami značné převýšení a současně je vzhledem ke sněhovým přívalům někdy v zimě mimo provoz. Tato komunikace je životně důležitá jako spojení okresu Jeseník s průmyslovým Šumperskem a Olomouckem, proto se často diskutuje o výstavbě tunelu pod sedlem, ale tyto úvahy nedostaly nikdy reálné obrysy. Když na začátku 21. století silnice přes Červenohorské sedlo zcela přestala kapacitně vyhovovat, byla alespoň značně rozšířena, nejprve na severní, později na jižní straně.

Když se vydáte po této silnici, může se vám při stoupání vzhůru stát, že zažijete několik druhů počasí. Červenohorské sedlo totiž často funguje jako klimatický předěl.  Na jižní straně může být slunečno a teplo, na severní chladno s deštěm. Ale bývá tomu i naopak. Často v zimě bývá na moravské straně mrazivá inverzní "deka" a nad Jeseníkem září sluníčko. Každopádně ale platí, že na Červenohorském sedle je o poznání chladněji než v přilehlých údolích.

Nadmořská výška sedla dělá radost turistům i lyžařům. Z tohoto ideálního nástupního místa lze podniknout velmi pěkné túry na Švýcárnu a Praděd, na druhou stranu pak na vrcholy Vozku a Keprník. Některé trasy jsou vhodné i pro horská kola. V zimě to platí o túrách na běžkách. V sede samotném pak funguje vyhlášené lyžařské středisko se sjezdovkami všech stupňů obtížnosti, jedna 4 sedačková lanovka z r. 2011, několik vleků, skiservis a půčovna lyžařského vybavení.

V blízkosti silnice funguje několik horských chat s ubytováním, některé i se stravováním pro veřejnost. a také rozsáhlé parkoviště, v době sezony obvykle placené.


Umístění

GPS souřadnice

50°7'29.286"N, 17°9'9.106"E (parkoviště)

Adresa

Kouty nad Desnou
Loučná nad Desnou 788 11

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kouty nad Desnou
Nadmořská výška
1014 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Jeseníky

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Šumperk či Kouty nad Desnou nebo do železniční stanice Jeseník.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Červenohorské sedlo j nejlepším výchozím místem na túru po Hrubém Jeseníku. Zastávka autobusu se jmenuje  Kouty nad Desnou, Červenohorské sedlo. Jezdí sem jednak některé dálkové autobusy, skibusy od vlaku z údolí Desné, ale hlavně linka Šumperk - Jeseník. Na tento autobus můžete nastoupit v Šumperku, kde je autobusové nádraží poblíž vlakového. V Jeseníku je situace horší, vlakové nádraží je od autobusového značně vzdáleno.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte přímo na Červenohorském sedle.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus zaparkujte přímo na Červenohorském sedle.

Přístup pěšky

Z Koutů nad Desnou, žst: nejdříve po silnici, pak prudký výstup po žluté značce s převýšením téměř 500 m, celkem asi 7 km.

Z Domašova, bus. zast.: také nejdříve po silnici, pak prudký výstup po žluté značce s převýšením téměř 500 m, celkem asi 8 km.

Z Ramzové: hřebenovka po červené značce, nejdříve prudkým výstupem nebo lanovkou na Šerák a pak pěšky přes Keprník. Cestou nádherné výhledy. Asi 14 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Obě přístupové rampy, tj. z Koutů nad Desnou i z Bělé pod Pradědem vedou sice po silnici I. třídy, ale ta se po opravách stala dosti bezpečnou a je široká. Přesto doporučujeme vzít si horské kolo do auta, zaparkovat v sedle a podniknout jízdu až z Červenohorského sedla. Hezká je např. trasa po modré cykloznačce přes Švýcárnu na Praděd. Úplným začátečníkům ji ale nedoporučujeme. Jedná se o téměř 500 m převýšení.

Poznámky pro vozíčkáře

Z Červenohorského sedla vede několik cest, které zvládne vozíčkář s fyzicky silným doprovodem. Jedna z nich značená modře vede po jižním úbočí hlavního hřbetu jako cyklotrasa na Švýcárnu. Dobře před touto cestou prostudujte předpověď počasí.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu