Pomník Ulexe Schulze

Připomínka letecké havárie z II. světové války


Nad Groβer Arbersee (Velkým  Javorským jezerem v Bavorském lese je ukryt prostý pomník, který připomíná Ulexe Schulze. Text na pomníku připomíná, že se narodil v Berlíně a zemřel při letecké havárii v Kyjevě. Věty v němčině dále oslovují Boha, ale nejsou z nich zřejmé další okolnosti nehody. Redakci egeon.cz se je prozatím nepodařilo zjistit.

Pomník je situován v překrásném místě u potoka na začátku stezky, která vede stěnou nad jezerem (Arberseewand). 


Umístění

GPS souřadnice

49°5'33.069"N, 13°9'8.808"E

Adresa

Brennes
Bayerisch Eisenstein 94252

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1075 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Pod jezerem Großer Arbersee v údolí říčky Großer Regen vede železniční trať Plattling - Bayerisch Eisenstein. Nejbližší dostupnost jezera je ze stanice Bayerisch Eisenstein. Z Česka jeďte po trati z Plzně přes Klatovy až do konečné stanice Železná Ruda-Alžbětín. Obě stanice tučně vytištěné využívají na státní hranici společnou nádražní budovu.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkosti jezerní stěny je možno dostat se autobusem ze Železné Rudy nebo z nádraží Bayerisch Eisenstein. Spoje jezdí k horskému hotelu v osadě Brennes nebo až k dolní stanici lanovky, která vede na Großer Arber.

Příjezd osobním autem, parkování

Velké Javorské jezero a jeho okolí je natolik vyhledávanou turistickou atrakcí, že bylo u něj nutno vybudovat dvě obří parkoviště. Ze silnice Plzeň - Železná Ruda - Deggendorf (E53), odbočte k jezeru buď silnicí vedenou těsně  u státní hranice na území Německa v Bayerisch Eisensteinu nebo odbočte v osadě Regenhütte.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

     Viz příjezd autem.

Přístup pěšky

Z Bayerisch Eisensteinu jděte podle směrovek k jezeru 5,5 km. Od jezera se nabízí možnost výstupu na nejvyšší horu Šumavy Großer Arber. Okolo jezera vede okružní turistická stezka.

K pomníku Ulexe Schulze a na jezerní stěnu Arberseewand vede neznačená pěšina. Jak se na ni dostanete? Od výtoku potoka Geigenbach, který teče z jezera, se vydejte nejprve značenou cestou do kopce téměř přímo k jihu asi 650 m. Dorazíte na lesní silnici vybudovanou ze sypaného materiálu. Dejte se po ní ostře vpravo do kopce. Po 120 m silnice odbočuje ostře vlevo, ale jiná, taktéž sypaná, vede rovně. Neodbočujte vlevo, jděte rovně. Po dalších 160 m široká cesta končí, pokračujte pěšinou a neodbočujte. Za chvilku dojdete k pomníku. Pak můžete po romantické, místy hůře schůdné pěšině vystoupat až do sedla mezi horami Mittagsplatzl a Großer Arber. V sedle je turistický přístřešek.      

Příjezd na kole, parkování kol

Pěšina k pomníku je na kole nesjízdná.

Poznámky pro vozíčkáře

Pěšina k pomníku je pro vozíčkáře nedostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu