Rachel-Kapelle

Kaplička nad Roklanským jezerem, mimořádně působivé místo


Rachelkapelle je malebná stavbička nad Roklanským jezerem (Rachelsee) v Bavorském lese. Její dějiny jsou částečně odrazem stavu společnosti. 

Původně tu nechal postavit dřevěnou kapli místní lesník již r. 1885. Stavba po 2. světové válce vyhořela. Zničení bylo nejspíše dílem žháře. 

R. 1951 byla postavena nová kaple na stejném místě, opět kompletně ze dřeva. Byla vyzdobena řezbami od Johanna Lentnera. Kaple padla za oběť požáru založeného žhářem r. 1972. Lidé si opět postavili věrnou kopii a Johann Lentner provedl dřevořezby. 

Vlivem povětrnostních podmínek se koncem 90. let stav kaple značně zhoršil, takže byla nutná zásadní rekonstrukce. V podstatě celá stavba vznikla znovu. Slavnostní otevření se konalo v červnu r. 2000. 

Návštěva kaple je výjimečným zážitkem. Otevírá se odtud nádherný pohled na jezero. A co víc, v zimě při inverzi a daleké dohlednosti vidíte jezero, jezerní stěnu a v dálce štíty v Alpách. 

Snad zdravý rozum opravdu zvítězil a další žháři Bavorský les nad Roklanským jezerem nenavštíví. 

Podle:

https://de.wikipedia.org/wiki/Rachelkapelle, 11. 4. 2019
      

      


Umístění

GPS souřadnice

48°58'43.886"N, 13°24'10.022"E

Adresa

Riedlhütte
Sankt Oswald 94568

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1200 m.n.m.
Základní číselné údaje
První kaple nad jezerem byla postavena r. 1885. Současná pochází z r. 2000.
Kategorie chráněného území
Nationalpark Bayerische Wald Přírodní rezervace Rachel

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do zastávky Klingenbrunn na trati 906 Zwiesel - Grafenau a pak pokračujte pěšky. Pozn.: do Zwieselu se lze snadno vlakem dostat z pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín/Bayerisch Eisenstein.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem jeďte do sportovního střediska Spiegelau, kde hledejte silnici do lesa v severní části obce. Pokud u ní nebude dočasný zákaz vjezdu (např. v zimě při nízké sněhové pokrývce), jeďte dál až na nejvýše položené parkoviště G fall (obvykle neplacený vjezd). Pokud již dole ve Spiegelau bude zákaz vjezdu, musíte nahoru pokračovat pěšky nebo autobusem. Doporučujeme druhou možnost. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus má stejné podmínky jako osobní auto. 

Přístup pěšky

Z G fallu: z nadmořské výšky parkoviště 950 metrů stoupejte po značené cestě severním směrem asi 3 km na vrchol Großer Rachel a pak se dejte po značené cestě severním směrem. Značka se poté stočí k jezeru a vede téměř okolo kaple. Snažte se nepřehlédnout odbočku k ní. 

Z Klingenbrunn-Bahnhof (žel. zast.): stoupejte asi 6 km k vrcholu Großer Rachel převážně severovýchodním směrem a pak se dejte po značené cestě severním směrem. Značka se poté stočí k jezeru a vede téměř okolo kaple. Snažte se nepřehlédnout odbočku k ní. 

Pokud půjdete od jezera Rachelsee, půjdete do kopce nad jeho levým břehem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízda na kole k vrcholu není dovolena. Terény v této části Bavorského lesa jsou navíc úplně nesjízdné. 

Poznámky pro vozíčkáře

Kaple není pro vozíčkáře dostupná. 

Rady a tipy

Pěší okružní cesta z parkoviště G fall nahoru na vrchol Großer Rachel, pak okolo kapličky k Rachelsee a zhruba po vrstevnici jižním úbočím hory zpět na parkoviště zabere nejméně 4 hodiny (3 km výstup a pak 7 km návrat). 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu