Výhled do údolí Oslavy u Čučic

Krásná krajinná scenérie nad divokou řekou


Při putování mezi vesnicí Čučice a městem Oslavany turisté procházejí nad hlubokým údolím Oslavy. Nad levým břehem řeky tu vede v jenom úseku téměř vrstevnicová, zeleně značená stezka, z níž se místy otevírají pěkné výhledy do údolí. Dole plyne řeka, zcela divoká a neregulovaná, jedinou zástavbu tvoří chaty, některé sice moderní, ale mnohé ještě po vzoru starých trampských srubů, které zcela jistě pamatují mnohá krásná trampská setkání, třeba potlachy. Chatová osada na pravém břehu (tedy pod vyhlídkou zleva) se jmenuje U Archleba), na levém břehu osada nese název V Amerikách.

Umístění

GPS souřadnice

49°7'46.572"N, 16°17'41.545"E

Adresa

Čučice 664 91

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Čučice
Nadmořská výška
315 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem jeďte buď do železniční stanice Rapotice na trati Brno - Jihlava nebo do stanice Ivančice, což je konečná na odbočce na trati z Brna.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejrozumnější přístup do údolí Oslavy mezi Čučicemi a Oslavany si zajistíte tak, že pojedete autobusem číslo 430 (linka Rapotice, žst.- Ivančice, žst.). Vystupte na zastávce Čučice. Na lince 430 je poměrně hustý provoz v pracovní dny, o víkendu jedou jen tři spoje.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat lze buď v Čučicích blízko středu obce nebo v Oslavanech. Zde jeďte na nejjižnější konec ulice V Oslavě až k zákazu vjezdu. Je tu mj. příjemná restaurace. Zajímavou možností je nechat auto v Oslavanech, jet do Čučic autobusem a zpět se vrátit po zelení značce pěšky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme vysadit účastníky zájezdu v Čučicích a počkat na ně v Oslavanech.

Přístup pěšky

Z Čučic: jděte po zelené značce směr Oslavany něco přes 2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Zelená značka mezi Čučicemi a Oslavany je sice na horském kole sjízdná, v některých úsecích je ale nutno kolo vést, takže ji obecně spíše pro jízdu na kole nedoporučujeme.

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka nad Oslavou u Čučic není pro vozíčkáře dostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu