Nedánov

Kopec a rozhledna nad Boleradicemi


Na kopci Nedánov nad jihomoravskými Boleradicemi stojí rozhledna

Na jejím místě existovala dřevěná vojenská věž s vyhlídkou již před II. světovou válkou. Těsně po ní shořela. Nová věž byla vztyčena až r. 2009

Místní organizace Svazarmu uvažovala o stavbě rozhledny již ve 20. století, pak se o možný projekt zajímal v l. 2000-1 místní starosta a několik aktivních občanů. Roku 2004 předkládá organizace Techsport jakožto nástupce Svazarmu místní radnici návrh na stavbu rozhledny podobné aktrativním objektům z oblasti Toulovcových maštalí (jižně od Pardubic). Byl osloven architekt Antonín Olšina, který pro Boleradice připravil projekt dřevěné rozhledny s ocelovými prvky a celkovým tvarem přesýpacích hodin. Pozemky na Nedánově obec odkoupila od státu a r. 2006 byl položen základní kámen. Následovalo vybudování základů, ale rozhledna mohla být postavena až při dostatku finančních prostředků z programu IROP, a to r. 2009. Součástí areálu bylo i zařízení pro turisty - odpočívadla, lavičky, stolky, přístřešek a úschovna kol. V letech 2020 a 2022-23 musela být rozhledna opravena, protože dřevěné prvky napadla houba. Musely být nahrazeny kovovými. 

Rozhledna stojí na druhém nejvyšším "pohoří" Břeclavska (hned po Pálavě) a umožňuje vpravdě dokonalý, téměř kruhový výhled. Na severozápadě vidíme Brno a Drahanskou vrchovinu, na jihu kopce Pálavy a zrcadla Novomlýnských vodních nádrží. jižnímu a jihovýchodnímu obzoru vévodí Bílé Karpaty a Malé Karpaty, před nimiž vidíme slovenskou Záhorskou nížinu. Na severu pak vystupují nad jihomoravské pahorkatiny výrazně Ždánický les a Chřiby. 

Možná vás při putování autem nebo pěšky napadne, proč je na vrcholu tak rozsáhlá betonová plocha. Jedná se o pozůstatek areálu, kdy v minulosti tady byl proveden průzkumný vrt s vidinou najít ropu. Ta se nenašla a plocha dnes slouží jako parkoviště. 

Rozhledna je volně přístupná. 


Podle:

Rozhledna na Nedánově u Boleradic (webzdarma.cz), 8. 4. 2024

Procházky v místě - Oficiální stránky Městys Boleradice, 8. 4. 2024

 


Umístění

GPS souřadnice

48°58'49.824"N, 16°49'9.847"E

Adresa

Boleradice 691 12

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Boleradice
Nadmořská výška
366 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výška rozhledny je 26 m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 22 m nad zemí.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Sokolnice nebo do žst Hustopeče u Brna. Z obou míst lze do Boleradic pokračovat autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Hustopečí u Brna jezdí do Boleradic bus č. 541 (směr Velké Hostěrádky). Ze Sokolnic jeďte busem č. 612 (ten má v Boleradicích konečnou). 

Příjezd osobním autem, parkování

Z Boleradic lze k rozhledně vyjet po místní asfaltové silnici. Rozsáhlé parkoviště je na ploše pod rozhlednou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Silnice z Boleradic na vrchol Nedánova je velmi úzká a místy po stranách lemovaná vzrostlými stromy, které znesnadňují průjezd vyšších vozidel. Obecně jízdu busu po této jediné přístupové komunikaci spíše nedoporučujeme. 

Přístup pěšky

Z Boleradic vede k rozhledně zelená značka. Po návštěvě rozhledny můžete pokračovat do Klobouk nebo do Divák. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Nahoru na ochoz se nedostanete. Výhled z betonové plochy pod rozhlednou je jen omezený. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu