Panorama

Vynikající výhled do údolí Oslavy u Ketkovic


Nad řekou Oslavou u jejího soutoku s Chvojnicí je několik nádherných vyhlídkových míst. Vyhlídka Panorama vysoko nad levým břehem u Ketkovic je jednou z nejhezčích. Je současně dobře dosažitelná, což se o mnoha místech v údolí Oslavy říci nedá. Stačí jít něco málo přes kilometr z Ketkovic na jih a pak jen obdivovat krásu asi 160 metrů hlubokého údolí s neobyčejně působivými zaklesnutými meandry. Zatímco řeka dole už se téměř "prokousala" na výškovou úroveň Dyjskosvrateckého úvalu, do něhož teče, vyhlídka Panorama je stále ve výškové úrovni Vysočiny. A v tom, čili ve výškové rozmanitosti, je právě krása údolí Oslavy, kterou si oblíbilo mnoho výletníků, turistů a trampů.
    

Umístění

GPS souřadnice

49°8'56.668"N, 16°15'18.266"E

Adresa

Ketkovice 664 91

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ketkovice
Nadmořská výška
420 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výškový rozdíl mezi vyhlídkou a hladinou řeky Oslavy je asi 160 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí jsou Rapotice na trati  Brno - Jihlava. Zastavují zde pouze osobní vlaky. Odtud je nutno putovat 3 km po silnici č. 393 do Ketkovic (nebo jet autobusem), kudy prochází červená značka. Odtud viz přístup pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové spoje jezdí z Ivančic a to buď do Ketkovic anebo Senorad, odkud vedou značené trasy. Konkrétně linka 430 jezdí na trase Ivančice - Oslavany - Ketkovice - Rapotice žel. st. V pracovní dny je spojení buď po dvou hodinách nebo po hodině, v sobotu a v neděli jede spojů málo.

Pokud chcete putování začít v Ketkovicích, pak doporučujeme přijet do Ivančic či Oslavan autobusem a pak pokračovat linkou 430 - nebo přijet vlakem do Rapotic a zde přestoupit na linku 430.

Do Senorad jezdí linka 423 na trase Rosice - Tetčice, žel. st. - Ivančice - Oslavany - Senorady - Mohelno. Má vyšší frekvenci spojů než výše zmíněná linka 430. Dál viz přístup pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze snadno zaparkovat v Ketkovicích nebo Senoradech. Motorovým vozidlům je povolený vjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna - pozor ale na cestu, není příliš kvalitní a v zimě se neudržuje.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus zaparkujte v Ketkovicích nebo Senoradech, rozhodně nejezděte ze Senorad po lesní cestě do chatové osady u řeky.

Přístup pěšky

Z Ketkovic: jděte asi 1,2 km k jihu po červené značce.

Ze Senorad: jděte nejdříve k severu po žluté značce na soutok Oslavy a Senoradského potoka a pak k severozápadu po červené značce. Cestou můžete odbočit na Ketkovický hrad. Celkem asi 3,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Na vyhlídku celkem pohodlně dorazíte z Ketkovic po červené značce. Chcete-li putovat na kole i jinde v údolí Oslavy, rozhodně si vezměte horské kolo.

Poznámky pro vozíčkáře

S pomocí fyzicky zdatného doprovodu se vozíčkář k vyhlídce dostane z Ketkovic.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu