Mariino loubí

Vynikající vyhlídka na hrad Pernštejn


Hrad Pernštejn je natolik nápadnou stavbou, že jej můžete pozorovat hned z několika vyhlídkových bodů v okolí.

Vyhlídka Mariino loubí (Maria Laube) je pravděpodobně nejhezčí a také nejnavštěvovanější.

Původní altán nejspíše nechal postavit Vladimír hrabě Mitrovský pro svoji druhou manželku, kterou si vzal r. 1895. Jmenovala se Maria Pia hraběnka Baworowská z Baworowa.  První opravu prováděl  Josef Míček ze Smrčku někdy začátkem 30. let  20. století. Altán býval cílem turistů a návštěvníků hradu Pernštejna. Když na konci 20. století zchátral, postavili zaměstnanci Lesů České republiky z iniciativy správce lesa Václava Březiny vyhlídku v nové podobě. Dohled a drobné opravy provádí Oldřich Štarha, místní občan a dobrovolníci z Klubu českých turistů.

Z vyhlídky lze krásně zhlédnout nejen hrad, ale i jeho kopcovité okolí. Velmi krásné jsou obě příchodové cesty k altánu - od hradu do kopce mezi drobnými skalkami nebo shora mezi loukami, ohradami a sady od osady Smrček.

Podle:

http://marencino-loubi.wz.cz/o-vyhlidce.php, 8. 3. 2017

http://www.pernstejnsko.cz/priroda/, 8. 3. 2017



Umístění

GPS souřadnice

49°27'6.645"N, 16°18'31.696"E

Adresa

Pernštejn
Nedvědice 592 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pernštejn
Nadmořská výška
450 m.n.m.
Základní číselné údaje
Altánek v současné podobě stojí na vyhlídce od r. 2000.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanicí je Nedvědice (trať Tišnov - Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou).


Příjezd jinou hromadnou dopravou

U hradu je zastávka autobusů, která se jmenuje Nedvědice, Pernštejn, hrad. Stejný bus pak zastavuje na další blízké zastávce ve Smrčku. Zastávka se přesně jmenuje Býšovec, Smrček. V pracovní dny sem jezdí linky mezi Nedvědicí a Bystřicí nad Pernštejnem. V sobotu a v neděli je situace podstatně horší, proto k dopravě doporučujeme vlak. V blízké Nedvědici je situace s dostupností autobusovou dopravou během týdne stejná.
  

Příjezd osobním autem, parkování

 Autem lze přijet buď na placené parkoviště nad hradem Pernštejnem, což je velmi blízko k hlavní bráně, ale vejde se sem jen málo vozů. V rekreačních špičkách takřka nemáte šanci. Dole pod hradem bylo vystavěno nové parkoviště (také placené). Jeho výhodou je veškeré zázemí, nevýhodou skutečnost, že na hrad musíte buď autovláčkem nebo do kopce pěšky téměř 1 km. Od hradu k vyhlídce se jde pěšky asi 10-15 minut.

Pokud chcete navštívit jen vyhlídku a nikoli hrad, pak jeďte do Smrčku, kde lze v jeho úzkých uličkách auto zaparkovat.


Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat na parkovišti pod hradem.

Přístup pěšky

Přes vyhlídku vede žlutá značka Nedvědice - Pernštejn - Smrček - Dolní Rožínka - Zvole, westernové městečko. Ze Smrčku cesta vede asi 1 km víceméně s kopce, od hradu necelý 1 km do kopce.

Příjezd na kole, parkování kol

Po silnici mezi hradem a Smrčkem vede dálková cyklotrasa č. 1 Brno - Praha. Pěšina na žluté značce, která vede přes vyhlídku, je obtížně sjízdná, často je třeba kolo vést.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je vyhlídka nedostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu