Lovecký zámeček

Stavba v Lednicko-valtickém areálu


Lovecký zámeček je dělícím bodem mezi lednickým parkem a lesem v okolí Janohradu. Obojí, tj. park i les užívali majitelé panství a jejich hosté k provozování honů. Zámeček sloužil jako myslivna a současně jako místo, odkud mohli návštěvníci pozorovat lovce v akci, když se honu sami nezúčastnili. Byly to obvykle dámy. Poslední leče a hostiny se konaly obvykle na Janohradu půl kilometru odsud. 

Zámeček vyprojektoval Josef Hardtmuth. Stavba byla dokončena r. 1806.

Zámeček není dnes veřejnosti přístupný. Okolo vede žlutá turistická značka a také trasa koňských povozů, které z lednického parku vozí návštěvníky k Janohradu. 

Podle:

http://www.lednicko-valticky-areal.cz/lovecky-zamecek.php, 21. 2. 2019

Novák, Z., Holásek, V. (nedatováno): Přírodní park v Lednici, Průvodce Lednicí a okolím, pravděpodobně studijní materiál pro průvodce v zámku


Umístění

GPS souřadnice

48°48'2.334"N, 16°49'49.706"E

Adresa

Slovácká 436
Lednice 691 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lednice na Moravě
Nadmořská výška
162 m.n.m.
Základní číselné údaje
Zámeček byl postaven r. 1806.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Ladná (trať Brno - Břeclav).

Většina návštěvníků ale nejspíše bude mířit do Lednice, kam  se můžete vlakem dopravit dvojím způsobem. Buď jeďte do stanice Podivín na trati Brno - Břeclav a pak pokračujte autobusem nebo jeďte do stanice Valtice město na trati Břeclav - Znojmo a pak dále pokračujte autobusem.

Do Lednice sice vede trať z Břeclavi, ale pravidelný provoz osobní dopravy se na ní nekoná. Historické vlaky 4 krát denně sem jezdí z Břeclavi jen od května do začátku září v sobotu a v neděli. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Lednice jezdí dvě autobusové linky s celotýdenním provozem.

Linka 555 Valtice - Lednice - Podivín (vlaková zastávka Valtice město je v těsné blízkosti autobusové zastávky Valtice žel. st., v Podivíně autobusy taktéž navazují na železniční dopravu).

Linka 570 Mikulov - Lednice - Břeclav má také návaznost v Mikulově i v Břeclavi na vlaky.

Příjezd osobním autem, parkování

K blízkému Janohradu vede příjezdová lesní asfaltka od mostu přes Dyji na silnici Lednice - Podivín. Dopravní značku na začátku této silnice jsme si vyložili v únoru r. 2019 tak, že k Janohradu je možno jet od silnice na parkoviště u hradu (lze-li travnatou plochu u hradu jako parkoviště označit). Jinak parkujte buď v Lednici (parkoviště obvykle placená, pak jděte cca 3 km pěšky) nebo u řeky Dyje při silnici Lednice - Podivín (pak cca 3,5 km pěšky).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkování je možné jen v Lednici, ul. 21. dubna. 

Přístup pěšky

Z Ladné, žel. zast.: od vlaku přes ves a pak přes most na Dyji, závěrečný úsek k Janohradu a pak dál po žluté značce, asi 5 km.

Z Lednice: od východního okraje městečka přes pole po asfaltce po žluté značce k okraji lesa, asi 2,5 km. Možno též jet na koňském povozu od Maurské vodárny. Cena docela přijatelná. Zámeček při jízdě uvidíte z korby povozu.

Od mostu přes Dyji při silnici Lednice - Podivín: Asi 3,5 km po asfaltové silnici podél Dyje k Janohradu, pak po žluté značce. Celkem asi 4 km.   

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny cesty popsané pro pěší jsou vhodné i pro kola. Do lednického parku ovšem platí zákaz vjezdu, tomuto území se s kolem vyhněte.

Velmi hezká trasa vede k Janohradu z Břeclavi (č.41) nebo z Podivína (č. 412).

Poznámky pro vozíčkáře

Cesta po žluté značce z Lednice k zámečku a pak k Janohradu je pro vozíčkáře sjízdná, pokud si vezmete doprovod. Lávku přes Dyji u Janohradu budete překonávat s jistými obtížemi. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu