Výhled na Drahanskou vrchovinu od Lačnova

Krajinářsky zajímavá podívaná v okolí Boskovic


Nad vesnicí Lačnov stoupá polní cesta s červenou turistickou značkou k lesu a poté vede přes něj. Poté u Kunčiny Vsi dosáhne úbočí kopce zvaného Babylon s rozhlednou. Velmi pěkná vyhlídková místa jsou ale již mezi Lačnovem a Kunčinou Vsí a rozhlednu k tomu nepotřebujete.

Nacházíme se v krajině na okraji Českomoravské vrchoviny se značným výškovým rozdílem nad Boskovickou brázdou, která se odtud nachází východním směrem. Právě výškový rozdíl a odlesněná místa jsou příčinou toho, že zde najdete velké množství krásných míst s výhledy.

Ze stráně u křižovatky polních cest nad Lačnovem je dobře vidět do Boskovické brázdy (Boskovice najdete snadno podle siluety zříceniny hradu). Za ní upoutá pozornost horizont Drahanské vrchoviny, odtud budící dojem, jako kdyby její horní úroveň byla téměř vodorovná.

Nespornou výhodou krajiny u Lačnova je skutečnost, že o jejích půvabech se moc neví, takže na zdejších turistických stezkách málokdy někoho potkáte.


Umístění

GPS souřadnice

49°26'58.865"N, 16°29'50.514"E

Adresa

Lačnov
Štěchov 679 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lačnov u Lysic
Nadmořská výška
507 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Teoreticky je nejbližší železniční zastávkou Doubravice nad Svitavou, ale jeďte do Skalice nad Svitavou (obojí na trati Brno - Česká Třebová, ve Skalici s odbočkou do Boskovic). Ze Skalice pak dále pokračujte autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkého Lačnova nejezdí žádný autobus. Vesnice patří administrativně ke Štěchovu, kudy projíždí linka 257 Boskovice - Skalice nad Svitavou, žst - Lysice - Štěchov - Lomnice - Hodonín u Kunštátu - Olešnice. Málokterý spoj ale projede celou tuto trasu. Do Štěchova se ale ze Skalice od vlaku dostanete několikrát denně, o víkendu jedou jen tři páry spojů. Vystupte na zastávce Štěchov.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejblíže k místu výhledu zaparkujete na návsi v Lačnově.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus po úzké silnici ze Štěchova do Lačnova projede. Jeďte jen na křižovatku dole ve vesnici, kde se lze otočit, nikoli dále.

Přístup pěšky

Hezký výlet můžete podniknout např. z Lysic okolo zříceniny hradu Rychvald na horní konec Štěchova, pak dolů do Lačnova a přes popisovanou vyhlídku do Kunčiny Vsi nebo dále na rozhlednu Babylon. Téměř celé po červené značce, poslední půlkilometr po zelené. Z Lysic na místo výhledu je to 4,5 km.

Pokud půjdete jen z návsi v Lačnově, pak "výlet" na vyhlídku bude jen krátký, do půl kilometru (do kopce).

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta s červenou značkou mezi Lačnovem a Kunčinou Vsí je sjízdná pro horská kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Cesta s červenou značkou mezi Lačnovem a Kunčinou Vsí není dostupná pro vozíčkáře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu