Hraniční zámeček

Klasicistní stavba na historické hranici Moravy a Rakouska

Kontaktní informace

+420 519 354 354
Oficiální stránky
info@hranicnizamecek.cz

Hraniční zámeček půl kilometru od Hlohovce v Lednicko-valtickém areálu je krásná klasicistní stavba z l. 1816-27, která stojí na neobvyklém místě. V ose stavby vede historická hranice mezi Markrabstvím moravským a arcivévodstvím dolnorakouským. Stručně řečeno - severní polovina zámku a vše, co je odtud na sever, je historická Morava, opačným směrem leží historické Rakousko. K posunu hranic došlo po I. světové válce, kdy původně rakouské Valtice, Hlohovec, Úvaly a území u Pohanska jižně od Břeclavi bylo přičleněno k Československu, ačkoli zástupci nového státu na poválečných jednáních o státoprávním uspořádání v Saint Germain žádali mnohem víc. Přesným datem, kdy se Valticko stalo součástí československého území, byl 31. červenec 1920.  I dnes severní polovina zámku náleží do katastrálního území Lednice na Moravě, jižní pak ke Hlohovci. Bývalá hranice je nejlépe patrná mezi zámkem a rybníkem, kde po ní teče malý potůček. Nápis na na průčelí centrálního altánu: "Zwischen Österreich und Mähren" znamená "mezi Rakouskem a Moravou".

Lichtenštejnové stavbu umístili do famózního přírodního prostředí Hlohoveckého rybníku. Pracovalo se podle plánů zednického mistra Karla Schlepy, doložena je účast mikulovského kameníka Schebesty, lednického zámečníka Petra Schmidla, valtického zámečníka Jana Speitela, pozlacovače Antonína Pölta, vídeňského malíře Lichnera a sklenářské dílny Terezie Hubertové.

Stavba je koncipována jako soustava tří altánů spojených terasami. Prostřední, největší altán je vzadu zdůrazněn výstupkem s tříosou toskánskou lodžií. V bočních altáncích jsou velká francouzská okna.

V dobách socialismu stavbu spravovali památkáři a byla v ní mj. ornitologická stanice. Objekt nebyl přístupný veřejnosti. Soukromý majitel po r. 1989 zámek opravil a přistavěl či opravil v okolí další budovy, které ráz památky neruší. Zámek nyní slouží jako hotel a restaurace, v jedné z budov funguje bazén.

Podle:

Hosák, L., Zemek, M. a kol. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I. díl, Jižní Morava, s. 140

http://www.hranicnizamecek.cz/historie.html, 5. 11. 2016, text na webové stránce je z větší části doslovným opisem z výše uvedené knihy

http://www.valtice.cz/Default.aspx?id=181, 5. 11. 2016

http://www.castles.cz/hranicni-zamek/popis.html, 5. 11. 2016






Umístění

GPS souřadnice

48°46'49.659"N, 16°45'28.215"E

Adresa

Hlohovec 16
Hlohovec, Lednice 691 43, 691 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hlohovec, Lednice na Moravě
Nadmořská výška
169 m.n.m.
Základní číselné údaje
Zámek byl postaven v l. 1816-27.

Přístup

Příjezd vlakem

Do blízkého Hlohovce se můžete vlakem dopravit dvojím způsobem. Buď jeďte do stanice Podivín na trati Brno - Břeclav a pak pokračujte autobusem nebo jeďte do stanice Valtice město na trati Břeclav - Znojmo a pak dále pokračujte autobusem.

Do Lednice sice vede trať z Břeclavi, ale pravidelný provoz osobní dopravy se na ní nekoná. Historické vlaky 4 krát denně sem jezdí z Břeclavi jen od května do začátku září v sobotu a v neděli. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Hlohovce jezdí jedna autobusová linka s celotýdenním provozem č. 555 Valtice - Lednice - Podivín (vlaková zastávka Valtice město je v těsné blízkosti autobusové zastávky Valtice žel. st., v Podivíně autobusy taktéž navazují na železniční dopravu). Vystupte na zastávce Hlohovec, obecní úřad.

Příjezd osobním autem, parkování

Osobním autem lze přes Hlohovec dojet až k zámečku a parkovat před ním.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může přijet z Hlohovce až na cestu u zámečku, parkovat musí ale u budovy Chaplin café, k zámečku přímo vjet nemůže.

Přístup pěšky

Z Hlohovce, autobusové zastávky u obecního úřadu: jděte asi 1 km na sever po modré značce.

Krásnou vycházku spojenou s návštěvou zámečku, můžete absolvovat, pokud obejdete po naučné stezce celý Hlohovecký rybník. Nebo můžete obejít Hlohovecký, Prostřední i Mlýnský rybník.

Z Lednice: nejdříve po červené značce okolo nádraží na jih a pak po severních březích rybníků okolo Rybničního zámečku po žluté. Celkem Lednice - Hraniční zámeček 5,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

K Hraničnímu zámečku lze přijet na kole po silnici z Hlohovce, po polní silnici od západu ze Sedlece anebo od východu od Lednice po pěšině, která vede po severním břehu Hlohoveckého rybníku.

Poznámky pro vozíčkáře

Přístupová cesta od Hlohovce je přístupná i pro vozíčkáře. Dolní patro zámečku s restaurací je též přístupné.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu