Výhled na Dyjskosvratecký úval od vinic u Sedlece

Nevšední podívaná z nevysokého návrší


Poblíž obce Sedlec u Mikulova se návštěvníkům naskýtá nevšední podívaná. Podotýkáme, že záměrně jsme použili slovo "návštěvníkům" protože slovo "turistům" není na místě. Výhled z návrší u Sedlece je totiž dostupný jízdou motorovým vozidlem, takže na něj mohou i peciválové a lenoši. Proč lézt za podobným výhledem až na vrcholky Pálavy, že?

Panuje-li počasí s dalekou dohledností, ani nemusíte vylézat z auta a vidíte opravdu mimořádně rozlehlý kus Moravy. Zajímavý výhled se otevírá hlavně východním a severovýchodním směrem. Nejdříve je třeba najít místo takové, aby vám nepřekážel nějaký strom nebo vzrostlejší část vinice a pak se můžete kochat. Abyste viděli dobře na všechny směry, možná budete muset jen občas popojít (pozn. překladatele pro lenochy: popojet). Na východě uvidíte moře lužních lesů v údolní nivě Dyje a za nimi vykukují budovy a komín v Břeclavi. Pak následuje dlouhá rovina Záhorské nížiny na Slovensku a za ní pohoří Malé Karpaty. Ve směru na severovýchod za údolní nivou Dyje následují pahorkatiny a nížiny u Hodonína a pak pohoří Bílé Karpaty vpravo, vlevo Chřiby a úplně na horizontu nejdále Javorníky.

Směrem na jih můžete dobře přehlédnout plochu největšího rybníku na Moravě. Jmenuje se Nesyt.

 


Umístění

GPS souřadnice

48°47'58.439"N, 16°42'43.251"E

Adresa

Sedlec 691 21

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Sedlec u Mikulova
Nadmořská výška
262 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší zastávka se jmenuje Sedlec u Mikulova (trať Břeclav - Znojmo). Odtud jděte pěšky na sever přes ves.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka se jmenuje Sedlec, pošta a jezdí sem autobus č. 585 na lince Mikulov - Valtice (jen v pracovní dny). Po silnici, která vede přes výhledové místo, žádný linkový autobus nejezdí.

Příjezd osobním autem, parkování

Rozhled se otevírá v prostoru, kde k silnici z  Mikulova, Na Mušlově do Lednice je přivedena silnice ze Sedlece. Zde je možno stát s autem na okraji silnice. Stůjte raději na silnici vedoucí od Sedlece.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Řidič busu musí stát na silnici vedoucí od Sedlece, na komunikaci vedoucí z Mikulova do Lednice by neohleduplně překážel.

Přístup pěšky

Ze Sedlece, žst.: jděte pěšky na sever po silnici. Turistické značky krajinou severně od Sedlece nevedou.

Příjezd na kole, parkování kol

Křižovatka s výhledem je dobře dostupná jízdou po silnici z Mikulova, Sedlece nebo z Lednice.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům doporučujeme přijet autem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu